Israel bekymret over missiler

Avancerede russiske anti-luftskyts-missiler kan true Israels luft-herredømme i Syrien og Libanon.

Amman

Ruslands plan om at sælge avancerede anti-luft-skyts-missiler til Syrien vækker stor bekymring i Israel, hvor man frygter, at missilerne vil havne hos Hizbollah-militsen i Libanon og blive brugt mod israelske militærfly.

»Vi har henvendt os til russerne og bedt dem om ikke at gennemføre salget. Syrien støtter terror og forsyner Hizbollah med våben,« sagde Israels udenrigsminister, Silvan Shalom, og tilføjede, at de pågældende missiler vil »forstyrre den regionale stabilitet« og skade chancerne for fred i Mellemøsten.

Sagen gælder skulderbårne russiske anti-luftskyts-missiler af typen Igla SA-18, som har en rækkevidde på fem-otte km og kan ramme fly så højt oppe som 3.500 meter. Ifølge nogle russiske og israelske medierapporter er en aftale allerede underskrevet, mens andre skriver, at aftalen skal underskrives under Syriens præsident Bashar Assads besøg i Moskva om to uger.

Ifølge den russiske avis Kommersant omfatter aftalen også mellemdistanceraketter af typen Iskander-E, som fra Syrien vil kunne nå mål i næsten hele Israel. Sovjetunionen var under Den Kolde Krig Syriens vigtigste leverandør af våben, men siden Sovjetunionens opløsning i 1991 har Rusland ikke solgt store nye våbensystemer til det syriske regime, blot hjulpet med vedligeholdelse og opgradering af de gamle.

Selv om Israel militært er alle sine arabiske nabolande langt overlegen, afføder arabernes våbenproduktion og -indkøb altid israelske protester. F.eks. forsøgte Israel i fjor at forhindre USA's salg af anti-luftskyts-missiler til Jordan, der ellers regnes som den jødiske stats mindst fjendligtsindede nabo og indgik en freds-aftale med Israel for godt ti år siden.

Formelt i krig

Avancerede anti-luft-skyts-missiler i Damaskus er en større hovedpine for Israel. På et overordnet plan fordi Israel og Syrien formelt stadig er i krig og har været det siden Seksdageskrigen i 1967, da Israel bl.a. besatte de syriske Golan-højder. Men også konkret, fordi missilerne kan gøre det vanskeligere for Israel at krænke syrisk og libanesisk luftrum, sådan som man jævnligt gør det i dag.

Bl.a. har israelske militærfly, som hævn for palæstinensiske terrorangreb, gennemført flere spektakulære stikoperationer i Damaskus og omegn, ligesom israelske fly flere gange er fløjet tæt hen over præsident Assads palæ i hovedstaden. Langs grænsen mellem Israel og Libanon råder en permanent konflikt mellem Israel og den Iran- og Syrien-støttede Hizbollah-milits, hvor israelske fly rutinemæssigt krænker libanesisk luft-rum.

Heller ikke USA er begejstret for den planlagte russisk-syriske handel, både af hensyn til Israel og fordi missilerne kan tænkes at havne hos rebeller i Irak. EU's udenrigschef, Javier Solana, advarede i går Ruslands præsident Putin mod at gennemføre en handel, der kan »modvirke stabiliteten i regionen«.

thomas.heine@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.