Portugal gik mod højre ved parlamentsvalg

Portugal gik mod højre ved søndagens parlamentsvalg, som blev vundet af Det Socialdemokratiske Parti (PSD). Partiet er trods navnet en centrum-højre gruppe.


Grafik: Ritzau


PSD stormede frem fra 81 mandater til 102 ved valget og bliver det største parti, men fik ikke absolut flertal. Det afgørende spørgsmål er herefter, om partiet kan finde sammen i et regeringssamarbejde med det konservative Folkepartiet (PP). Sammen kan de mønstre et snævert flertal i parlamentet.

PSD's leder, José Manuel Durão Barroso bejlede efter offentliggørelsen af det endelige resultat åbenlyst til PP.

- Jeg håber, at alle partier forstår det portugisiske ønske om stabilitet i de næste fire år, sagde han.

- Jeg håber, at alle er klar over deres ansvar, indskærpede han.

Da han på en pressekonference blev spurgt, om han vil etablere en koalition med PP, som stabiliserede sig på 14 mandater, undveg han og svarede, at han ville diskutere spørgsmålet med præsident Jorge Sampaio senere på ugen.

Durão Barroso er 45 år, advokat og har blandt andet været udenrigsminister. Han overtog ledelsen i PSD i 1999 og har trods en farveløs fremtoning ført partiet til triumf ved lokalvalg i december i fjor - og nu gentaget bedriften ved det landsdækkende valg.

Paulo Portas, lederen af PP, konstaterede, at "PP's resultat er bestemmende for dannelsen af en flertalsregering". Der var en udtalelse, som gav flere fortolkningsmuligheder.

Jublende socialdemokratiske tilhængere kørte rundt med hornet bund og flag viftende ud af vinduerne på en af de store pladser i Lissabon. Der var også fyrværkeri på nattehimlen for at markere sejren.

De regerende socialister (PS), som er af socialdemokratisk observans, blev straffet hårdt på grund af landets økonomiske trængsler og påstået kammerateri. Partiet rådede over præcis halvdelen af de 330 sæder i det nuværende parlament, men fik en tilbagegang på 20 pladser til 95 ved valget.

PS ville ikke - selv med hjælp fra kommunister, grønne og Venstreblokken - kunne opbyde et flertal i det nye parlament.

PS' spidskandidat, Eduardo Ferro Rodrigues, erkendte umiddelbart efter offentliggørelsen af resultatet, at slaget var tabt.

Men at en PSD-PP alliance ikke er en given sag på forhånd fremgår af, at de to partier ikke har været gode til at samarbejde hidtil. Blandt andet kunne de ikke enes om at opstille en fælles kandidat til borgmestervalget i hovedstaden Lissabon.

Ifølge den portugisiske forfatning skal præsidenten udnævne en premierminister under hensyntagen til valgresultatet, men det behøver ikke at være spidskandidaten fra det parti, som har fået flest stemmer.

Tendensen blandt de over otte millioner portugisiske vælgere om at rykke et skridt mod højre svarer til udviklingen i andre europæiske lande på det seneste, heriblandt Danmark, Norge, Italien og Østrig.

Også ved parlamentsvalg senere i år i bl.a. Frankrig og Tyskland er der mulighed for, at højrekræfter overtager magten.

Valget blev holdt i utide på grund af Portugals voksende økonomiske problemer og PS' eftertrykkelige nederlag ved lokalvalgene.

Regn og blæst medvirkede til, at valgdeltagelsen var beskeden, nemlig kun 62 procent. Og det til trods for, at begge spidskandidater og præsident Sampaio indtrængende havde opfordret deres landsmænd til at benytte sig af deres stemmeret. Sampaio sagde, at dette var vigtigt for at holde liv i demokratiet. Portugal var styret af et højrediktatur gennem 40 år frem til nellikerevolutionen i 1974.

Valget blev også betegnet som betydningsfuldt for Portugals fremtid i EU.

Økonomiske emner overskyggede alt andet, fordi landet i det fjerne sydvestlige hjørne af EU har haft svært ved at indhente de øvrige medlemmer, selv om det har modtaget milliarder af euro i bistand og er medlem af euro-zonen.

Trængslerne blev understreget, da EU for nyligt var tæt ved at sende Portugal en formel advarsel, fordi det nærmer sig loftet for underskuddet på statsbudgettet på tre procent.

Hertil kommer, at den portugisiske økonomiske vækst af Den Internationale Valutafond spås til kun at blive på 0,8 procent i år.

Durão Barroso fra PSD havde lagt op til et økonomisk kursskifte, hvor markedskræfterne får en større rolle.

Han varslede et økonomisk chok bestående i lavere selskabsskat, lavere topskat på indkomst og højere moms. Desuden bebudede han reformer inden for sundhed og uddannelse.

Ferro Rodrigues' problem som aspirant til posten som landets økonomiske styrmand var, at han tilhører PS og har været minister i samme partis regering, som har været plaget af faldende tillid på grund af netop dårlig økonomisk ledelse. Han blev partileder efter Antonio Guterres i januar. Guterres blev premierminister i 1995.

Ferro Rodrigues havde også anbefalet økonomiske indgreb, men betonede behovet for solidaritet med de dårligst stillede.

En lind strøm af EU-støtte på i alt 54 milliarder euro (ca. 400 milliarder kroner) siden Portugals optagelse i EU i 1986 har bidraget til en omfattende strukturel udvikling, men har ikke været tilstrækkeligt til at hindre afmatningen. Og i den kommende regeringsperiode er der udsigt til faldende bidrag til Portugal fra medlemmernes fælles kasse i Bruxelles, fordi EU ifølge planen skal udvides med op til 10 lande i 2004.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.