EU fejrede sig selv

Da 10 nye flag i går strøg til tops i Dublin begyndte en helt ny æra i EU's historie. Med optagelsen af 75 millioner nye EU-borgere er Europa genforenet - og forandret.

Dublin Stats- og regeringscheferne fra 25 EU-lande smilede og skubbede for en enkelt dag Unionens alvorlige problemer og stridigheder bag sig, da 10 nye flag i går højtideligt gik til vejrs ved en velkomstceremoni i den irske hovedstad, Dublin.

Dagen var en festdag. En triumf, der helst ikke skulle drukne i vanskelige diskussioner om EU-forfatning, Tyrkiet og kommende folkeafstemninger, der kan ryste EU i sin grundvold. Derfor stod der kun flaghejsning og festmiddag med slovensk hvidvin og fransk rødvin på politikernes program.

Efter 15 års hårdt arbejde kunne de otte øst- og centraleuropæiske lande Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet, Polen, Slovenien sammen med middelhavsøerne Cypern og Malta høste frugterne af deres kamp. 75 millioner nye EU-borgere blev i går optaget som fuldgyldige medlemmer af Den Europæiske Union.

Fest i Europa

Allerede fredag aften markerede de østeuropæiske hovedstæder med imponerende fyrværkerishow, festligheder og EU's nye hymne "Ode An Die Freude" af Beethoven, at et blodigt kapitel i Europas historie og historien om Den Kolde Krig nu endeligt er lukket.

I den tjekkiske hovedstad, Prag, kaldte premierminister Vladimir Spidla landets optagelse i EU »enden på en lang og vanskelig rejse«, der begyndte i Prag i foråret 1968 med det folkelige oprør mod den sovjetiske dominans.

I Polen sagde den tidligere polske præsident og leder af solidaritetsbevægelsen, Lech Walesa, der stod i spidsen for polakkernes løsrivelse fra kommunismen: »Polens optagelse i EU opfylder mine drømme og fuldfører mit livsværk.«

Men bag de festlige rammer lurer problemerne og spørgsmålet om, hvad der kommer til at stå på de tomme sider i det nye kapitel i den europæiske historie. I dagens mange velkomsttaler veg EU-lederne forsigtigt uden om de følsomme emner. Ingen nævnte, at der i de nye lande er stor vrede over, at de på flere områder kun er kommet med i EU på 2. klasse, fordi de fleste "gamle" EU-lande som en velkomst har indført skrappe restriktioner for at forhindre masseindvandring og stormløb mod velfærdsydelser. De nye lande får også færre tilskudskroner af EU end de gamle lande.

Den mest presserende udfordring for et EU med 25 lande er at få det europæiske folk til at sige ja til EU's nye forfatningstraktat, hvis det som forventet lykkes for regeringslederne at blive enige om en traktat på et topmøde i juni.

Den irske EU-formand, premierminister Bertie Ahern, fremhævede i sin velkomsttale på Dublin Castle, at udvidelsen er en triumf, der bygger på beslutsomhed, demokratiske valg og hårdt arbejde i de nye lande.

»Dagen markerer en ny begyndelse for europæerne. Vi lukker et kapitel og åbner et nyt og spændende kapitel i Europas lange historie. Unionen vil ændre sig med 25 lande. Det er uundgåeligt, men forandringerne vil blive til det bedre. Udvidelsen vil styrke Unionen,« sagde Bertie Ahern.

Nye udvidelser

På et pressemøde bombarderede den internationale presse Bertie Ahern med spørgsmål om, hvad der skal ske, hvis befolkningen i flere EU-lande forkaster den kommende traktat. Den irske EU-formand advarede om, at det vil blive meget vanskeligt for EU at træffe beslutninger. Men han kunne ikke svare på, hvad der sker med EU, hvis borgerne siger nej.

»Det vil give enorme vanskeligheder,« fastslog Bertie Ahern.

EU-Kommissionens formand, Romano Prodi, sagde på et pressemøde i Dublin, at EU står over for store udfordringer, hvor kampen mod terror, nye udvidelser, slagsmålet om EU's budget, nye nabolande og EU-forfatningen står øverst på dagsordenen. EU-Kommissionen har for nylig anbefalet EU at begynde forhandlinger med Kroatien. Bulgarien og Rumænien kommer sandsynligvis med i klubben i 2007, og senere i år bliver der måske truffet beslutning om at påbegynde optagelsesforhandlinger med Tyrkiet.

EU's udvidelse er måske først lige begyndt.

jesper.kongstad@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.