Regeringschef erkender dødsfald

Thailandsk politi mistænkes for at være indblandet i sagførers forsvinden og død, men kan ikke anklages for mord, for der er ikke noget lig.

Chiang Mai

For første gang har Thailands premierminister, Thaksin Shinawatra, officielt indrømmet, at sagføreren og menneskerettigheds-aktivisten Somchai Neelaphaijit er død. Dermed anklager han indirekte politiet for at være involveret, og det er usædvanligt for premierministeren, der selv er tidligere politimand og har hentet mange af sine øverste chefer blandt tidligere politikolleger og -kammerater.

Men sagen om sagføreren Somchai har skadet Thailands ry, og Thaksin lovede i sin nytårstale, at den vil blive løst. Af de dusinvis af miljø- og menneskerettighedsaktivister, der er blevet dræbt de seneste fem år, har sagen om Somchai været den mest omtalte og den, der har sået størst tvivl om politiets integritet.

Forsvarer for muslimer

Somchai Neelaphaijit forsvandt fra en parkeringsplads i marts 2004. Han havde indvilget i at være forsvarer for fem muslimer i det sydlige Thailand, der stod anklaget for at have angrebet en militærbase et par måneder tidligere. Det var det angreb, der var begyndelsen på foreløbig to års oprør og uroligheder med efterfølgende undtagelsestilstand i Thailands tre sydligste provinser.

Kort efter Somchais forsvinden anklagede hans enke, Angkhana Neelaphaijit, politiet for at stå bag. Fem politifolk blev suspenderet, og siden er sagen blevet undersøgt af en særlig undersøgelses-enhed.

lasse.noergaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen