Fanger ydmyget på Guantanamo

Omstridte forhørs-metoder blev afprøvet på Cuba-basen, inden militærpolitiet anvendte dem i Abu Ghraib fængslet.

Washington

Forhørslederne på Guantanamobasen brugte metoder, der var kreative og aggressive, men ifølge en ny undersøgelse gik de ikke over grænsen til tortur, og de var heller ikke umenneskelige.

Undersøgelsen af forholdene på den omstridte base, hvor 550 Al Qaida medlemmer fortsat er interneret på ubestemt tid, er den seneste i en længere række. Den offentliggøres blot dage efter, at præsident George W. Bush inviterede alle til ved selvsyn at konstatere, at fangerne blev behandlet godt.

Den seneste undersøgelse blev gennemført, efter at CIA-agenter klagede over, at de internerede blev udsat for overgreb og led under forhørsmetoder, der ikke var i overensstemmelse med Génèvekonventionen for behandling af krigsfanger.

CIA-agenterne nævnte eksempler på, at fangerne blev lænket til gulvet i akavede stillinger i op til et døgn og somme tider var tvunget til at tilsøle sig selv.

Den offentlige del af en længere rapport fra to generaler afslører, at mindst en fange blev tvunget til at bære trusser på hovedet, ført rundt i en lænke, så han kunne optræde som en hund og forhørt i op til 20 timer i træk.

Denne form for forhør blev gennemført flere måneder før, fangerne i det berygtede Abu Ghraib fængsel uden for Bagdad blev udsat for lignende behandling af en lille gruppe vogtere.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen