Sharon vil af med Arafat

Jerusalem

En bevidst strategi aftegner sig nu i den militære kampagne, Israel har sat ind mod det palæstinensiske hjemmestyre.

General Yitzhak Eitan, der leder den overordnede planlægning af operationerne, sagde i går til israelsk presse, at hæren går efter "dem, der har ledet terroren, både politiske og militære ledere".

Det betyder, at den yngre generation af ledere i det palæstinensiske hjemmestyre er mål for kampagnen. Det er de selvsamme folk, som Sharon tidligere har sagt, der kunne forhandles med, hvis Arafat blev fjernet, da han anså dem for mere pragmatiske.

Angreb på Rajoub

Og angrebet på den angiveligt mest pragmatiske af dem, den palæstinensiske sikkerhedschef, Jibril Rajoubs hovedkvarter i Ramallah - byens bedst befæstede kaserne - bekræftede Eitans udtalelser. Den 48-årige Rajoub, der opholdt sig i sit hovedkvarter med 400 mand, blev angrebet med kampvogne og helikoptere i går morges på ordre af Israels premierminister, Ariel Sharon og på trods af råd fra sine israelske sikkerhedschefer, der sagde, at "Rajoub er en af de få, vi kan tale med bagefter".

Arafat beskyttet

Angrebet på sikkerhedshovedkvarteret er også en illustration af Sharons stempling af den palæstinensiske leder, Yassir Arafat, som "irrelevant" og "isoleret".

Arafat er ikke hovedmål for den israelske militæroffensiv - det er den administration og det sikkerhedsapparat, han har opbygget gennem de syv års selvstyre.

Arafat selv er beskyttet af et amerikansk forbud til Sharon mod at slå ham ihjel - og svaret fra den israelske leder kom i går, da han opfordrede EU-diplomater til at eskortere Arafat "ud af landet på en enkeltbillet".

»Og han vil ikke vende tilbage« sagde Sharon under et besøg hos hærenheder i de besatte områder.

Parat til martyrium

Arafat har afvist at forlade sit hovedkvarter, hvor han har bebudet, at han om nødvendigt "vil dø som martyr". Sharon har sagt, at Arafat kan forlade sit hovedkvarter alene - resten af hans folk, rådgivere, sikkerhedschefer og administrationspersonale skal blive tilbage, da der er mange af dem, der er eftersøgt af Israel.

Israelsk radio oplyste således, at flere af de PFLP-aktivister, der udførte mordet på den israelske turistminister, Revaham Ze'evi, i oktober, opholder sig sammen med Arafat. Dem har Israel krævet duleveret. Arafat har afvist at udlevere dem, og som en politisik iagttager udtrykte det:

»Det er meget farligt. De er i en "punkt 22"-situation, hvor ingen af dem kan røre sig«.

Marwan Barghouti, den 42-årige Tansim-leder og formand for Fatah-organisationen på Vestbredden - af mange set som Srafats politiske efterfølger - påstås at opholde sig i Rajoubs hovedkvarter, hvilket var en årsag til belejringen og det efterfølgende angreb.

»Han er her ikke«, sagd Rajoub til israelsk radio, »og det vil vi se i løbet af minutter eller timer«.

200 af de 400 sikkerhedsfolk i Rajoubs hovedkvarter overgav sig i går med amerikansk mellemkomst, men resten blev, hvor de var.

»Jeg har ikke lært mine folk at ovegive sig«, sagde Rajoub til israelsk radio i et telefoninterview, »de vil kæmpe til sidste patron«.

Evakuering

Endnu i aftes rasede kampene omkring hovedkvarteret, medens europæiske journalister og hjælpearbejdere blev transporteret ud i en få timer våbenhvile, der kom i stand efter forhandlinger fra både israelske politikere, EU-repræsentationer og Røde Kors, der fik to af fire danskere ud i løbet af eftermiddagen.

EU-diplomater foranstaltede i går morges en "demonstration", da de kørte op til kontrolstedet, der adskiller det isolerede Ramallah fra omverdenen, og blev afvist. Det danske udenrigsministeriums repræsentant, Hans Henrik Liljenborg, sagde i går, at meningen var at "få adgang" til i alt ca. 100 EU-borgere i Ramallah.

Den spanske regering, der har EU-formandsskabet, klagede i aftes officielt til den israelske ambassadør i Madrid, men lige lidt vil det formentlig hjælpe.

De israelske styrker har forbudt journalister at arbejde i kampområder og har advaret alle uvedkommende om, at hvis de færdes der alligevel, er det med risiko for liv og lemmer.

Israels regerings pressekontor har inddraget pressekort for arabiske journalister, der "overtræder reglerne for fair rapportering" og har advaret CNN og den amerikanske station, NBC, om repressalier, fordi de fastholdt reportere i Ramallah.

Bethlehem angrebet

Tirsdag morgen kom turen så til Betlehem, der blev angrebet med kampvogne og infanteri. Byen blev besat og kampene koncentreredes i området omkring Jesu Fødselskirke, hvor palæstinensiske militante havde samlet sig på Krybbepladsen, hvor fra de skød mod israelerne. Israelerne holdt sig klogeligt fra selve pladsen, formentlig i erkendelse af, at kampvogne foran den kirke, hvor Jesus hævdes at være født, var dårlig reklame - selv for en regeringsleder, der synes fuldkommen ligeglad med sit rygte.

En italiensk katolsk præst fra Italien, der er udsendt af Vatikanet, meldtes dræbt, da han holdt messe for et antal nonner i en anden kirke i byen, ligesom otte nonner skal være såret. Præstens død blev dementeret af Vatikanets øverste leder i Jerusalem, men en af præstens venner fastholdt over for nyhedsbureauerne, at manden var død.

Gaza står for tur

Israelerne renser således "en by ad gangen", og forlydender i aftes ville vide, at næste mål er Gaza City i den tynde landstribe ved Middelhavet, hvor mere end en million af de 3,2 millioner palæstinensere under PA-styret er stuvet sammen. Israels hær fremlagde i går og i forgårs beviser for tesen om, at PA-styret er en del af det terror-netværk, Sharon har sagt han vil "hive op med rødder".

Antitank-våben som hjemmestyret ikke må have ifølge Oslo-aftalerne, er lagt frem til beskuelse. Et lager af falske pengesedler i den israelske valuta er afsløret med samt de maskiner, der fremstillede dem. PA-hjemmestyret har længe været i bekneb for kontanter, bl.a. fordi Israel gennem de 18 måneders opstand har indefrosset mindst en milliard dollars i palæstinensisk momsgodtgørelse.

Også sprængstofbælter til selvmordsbombere er fundet, og hæren siger, at dokumenter i Arafats bogholderi beviser, at disse bælter er finansierede med PA-penge. Prisen er ca. 1400 danske kroner pr. bælte.

Reservister i aktion

I aftes fortsatte kampagnen med angreb på byerne Jenin og Tulkarm, hvor kampvogne bemandet med nogle af de 20.000 reservister, der er indkaldt, rykkede frem.

Mønsteret er det samme - infanterister går fra hus til hus på jagt efter folk, der mistænkes for at være dele af "terror-netværket". Og ledende palæstinensere, politiske som militære, bliver taget til fange. I går havde Israel taget 700 fanger, der er anbragt i en lejr, hvor deres forhold vil blive undersøgt.

lasse.ellegaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen