Kinesisk jubel over rumsucces

Beijing

De kinesiske tirsdagsavisers forsider var domineret af billeder og artikler om, at rumkapslen fra Shenzhou III, der blev opsendt 25. marts, landede sikkert i Indre Mongoli sent mandag.

Rumsondens 108 ture rundt om jorden og sikre landing bringer Kina et stort skridt nærmere målet om at sende bemandede rumskibe i kredsløb om jorden, siger kinesiske videnskabsmænd ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhiua.

Shenzhou II, der blev sendt op i januar sidste år, bragte sine hunde, aber og andre organismer sikkert ned igen efter en uge, og i Shenzhou III var der astronaut-robotter ombord, så kineserne kunne lave simuleringsforsøg som om, der var mennesker ombord. Det ventes, at det første bemandede kinesiske rumskib opsendes inden for de kommende to år.

Kapslen fra Shenzhou III kommer til Beijing til nærmere undersøgelse om få dage.

Det kinesiske rumprogram har både politiske og videnskabelige sider.

At gennemføre de vellykkede rumforsøg kræver en viden og en præcision, der er uvant for almindelige kinesiske arbejdspladser, hvor antallet af arbejdsulykker er højt.

Politiske aspekter

Den kinesiske ledelse ser samtidig flere politiske aspekter i at få Kina med i den eksklusive klub af lande, der sender astronauter ud i rummet. I dag har klubben kun to medlemmer: USA og Rusland.

Dels styrker det den kinesiske selvopfattelse på samme måde som værtskabet for OL i 2008, optagelsen i Verdenshandelsorganisationen, WTO, og Kinas deltagelse i fodbold-VM i år.

Dels kan rumprogrammets succes være med til at give præsident Jiang Zemin en plads i det kommunistiske Kinas historie på linje med de to store ledere: Mao Zedong og Deng Xiaoping. Derfor var Jiang også tilstede iført militæruniform ved affyringen af raketten med rumskibet for en uge siden.

Desuden har det aktive kinesiske rumprogram tilsyneladende også til hensigt at vise USA, at planerne om missilskjoldet, NMD, bliver endnu mere kostbart end oprindeligt planlagt.

En del af rumsonden fra Shenzhou III bliver nemlig i omløb om jorden i flere måneder endnu for at foretage yderligere målinger og forsøg.

Militæreksperter siger, at de kinesiske Shenzhou-rumskibe kan armeres for en overskuelig pris med en effekt, så de amerikanske planer for et missilskjold skal gøres langt mere omfattende, hvis de skal udgøre et regulært forsvar over for truslen fra armerede rumfartøjer, der kan manøvreres præcist fra jorden.

erling@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen