Rapport: Falske og forsvundne stemmesedler i Zimbabwe

Foreløbig rapport fra oppositionspartiet MDC viser stor forskel på antallet af de optalte og de officielt afgivne stemmer ved valget i Zimbabwe.

Harare

Falske stemmesedler, forsvundne stemmesedler og angreb på valgtilforordnede - det er altsammen at finde i oppositionens rapport om, hvordan den mener præsident Robert Mugabes regering "manipulerede med valgprocessen".

Morgan Tsvangirai, der er leder af oppositionspartiet, MDC, afviste resultatet af valget den 9. til 11. marts allerede kort tid efter, at Mugabe blev erklæret som vinder. Men først nu med den tommetykke rapport, der blev offentliggjort i går, får Tsvangirai støtte til sin påstand om, at der blev foretaget omfattende valgsvindel.

MDC har fundet store forskelle mellem det antal stemmer, der er optalt på valgstederne og det antal stemmer, der ifølge de officielle tal blev afgivet. Ifølge oppositionspartiets optælling forsvandt der 185.961 stemmesedler i 48 valgkredse. Antallet af stemmer, der blev registreret i de 48 valgkredse, var ifølge rapporten højere end det antal, der blev offentliggjort ved valgkommissionens offentliggørelse af det endelige valgresultat.

Det modsatte var tilfældet i 72 andre valgkredse. Her offentliggjorde valgkommissionen et tal, der ifølge MDC, var 246.445 stemmer større end det antal stemmer, der blev optalt i de 72 kredse. Ifølge det officielle resultat fik Mugabe 426.454 flere stemmer end Morgan Tsvangirai, hvilket førte til en forlængelse af Mugabes 22 år lange greb om magten i Zimbabwe.

Tilbageholdes

MDC sagde i går, at man stadig var ude af stand til at samle en komplet rapport om valget, fordi militante Mugabe-tilhængere havde haft held til at afvise MDC's valgobservatører ved ca. 40 procent af valgstederne i landområderne.

»Rapporten dækker kun den indledende fase af informationsindsamlingen, fordi mange af valgobservatørerne stadig enten er tilbageholdt af politiet eller har taget ophold et ukendt sted på grund af trusler eller andre omstændigheder,« sagde repræsentanter for partiet.

Mugabes regering har undladt at svare på de fleste af MDC's beskyldninger og har afvist rapporter fra uafhængige lokale og regionale observatører samt valgobservatører fra Commonwealth og de øvrige vestlige lande, der erklærede, at valget hverken var frit eller retfærdigt.

I rapporten oplyser MDC, at 83 af partiets offentlige kampagnemøder blev afbrudt eller aflyst af politiet eller militante Mugabe-tilhængere. De militante grupper har oprettet baser rundt om i landet i løbet af de sidste to år. AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen