Israel vil ikke lade Arafat rejse til Beirut

Palæstinenserlederen Yassir Arafat har endnu ikke gjort tilstrækkeligt for at opfylde Israels betingelser til, at han umiddelbart kan få tilladelse til at deltage i ugens arabiske topmøde i Beirut, men Arafat kan nå det endnu, sagde en talsmand for den israelske regering tirsdag formiddag.

- Der vil ikke blive truffet en beslutning her til morgen. Arafat har ikke gjort nok, men der er stadig tid, topmødet er endnu ikke begyndt, sagde talsmanden, Avi Pazner.

En talsmand for Det Hvide Hus i Washington understregede mandag, at Israel "seriøst bør overveje" at tillade Arafat - der er blevet holdt i en slags husarrest på Vestbredden siden december - tilladelse til at deltage i topmødet i Libanon

Israel kræver, at Arafat gennemfører en våbenhvile, inden han rejser, og advarer om, at han muligvis ikke vil få lov til at vende tilbage til de palæstinensiske områder, hvis han bruger topmødet til "episoder".

Den palæstinensiske minister Nabil Shaath siger til det britiske nyhedsbureau Reuters, at Arafats chancer for at deltage i topmødet er "50-50". Palæstinensiske embedsfolk har sagt, at han hellere vil vælge ikke at deltage i mødet end at bøje sig for de israelske krav.

Saudiarabisk fresplan er hovedemnet

Meldingen fra Israels regering om Arafats chancer for deltagelse i topmødet faldt samtidigt med, at arabiske ledere tirsdag ventedes at begynde at ankomme til Beirut for at tage stilling til en saudiarabisk plan for fred i Mellemøsten.

En kuwaitisk delegeret sagde mandag til journalister, at planen, der tilbyder Israel fred til gengæld for fuld israelsk tilbagetrækning fra arabisk territorium, en palæstinensisk stat og en "retfærdig løsning" for de palæstinensiske flygtninge, antageligt vil blive godkendt af topmødets deltagere.

- Det er et arabisk budskab til verden om fuld og vidtgående fred, sagde Kuwaits udenrigsminister, sheikh Mohammad al-Salem al-Sabah, til journalister i forbindelse med, at arabiske udenrigsministre mødtes for at lægge sidste hånd på dagsordenen for topmødet.

Under et besøg i Beijing sagde Israels udenrigsminister, Shimon Peres, at han ikke umiddelbart ville afvise den saudiarabiske fredsplan.

- Problemet med forslaget fra Saudi-Arabien er, at vi ikke nøjagtigt ved, hvem vi skal forhandle med, sagde den israelske udenrigsminister.

Militante palæstinensere, heriblandt Hamas, Islamisk Jihad og al-Aqsa-martyrernes Brigader, der har forbindelser til Arafats Fatah-bevægelse, har opfordret de arabiske ledere til at afvise fredsplanen, som er vag på spørgsmålet om, hvad der skal ske med de omkring 3,6 millioner palæstinensiske flygtninge i regionen.

Nabil Shaath siger, at man på topmødet vil diskutere spørgsmålet om flygtningene, som stater som Libanon - en modvillig vært for omkring 360.000 palæstinensiske flygtninge - ønsker at sikre ikke bliver hængende, som led i en fredsaftale.

Israel afviser flygtninges ret til at vende tilbage til israelske områder med den begrundelse, at dette vil være en trussel mod Israels sikkerhed og jødiske beskaffenhed.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen