Kammerater til de tre døde soldater rejser med hjem

Bårerne med de tre danske soldater, der onsdag omkom ved en sprængningsulykke i Afghanistan, ventes hjem til Danmark med to fly til henholdsvis Værløse og Karup lørdag aften klokken 20.45.

Samtidig er det nu bekræftet, at en gruppe af de afdødes soldaterkammerater fra den internationale sikkerhedsstyrke (ISAF) i Kabul får lov at følge kisterne hele vejen til Danmark.

Det oplyser oberstløjtnant Jens Kofoed fra Hærens Operative Kommando (HOK) på baggrund af de nyeste meldinger fra Flyvevåbnet.

Forsvarskommandoen aftalte fredag med den tyske og britiske ledelse af ISAF, at et ikke nærmere bestemt antal soldater kan følge bårerne til Danmark for at vise de afdøde soldater en sidste ære.

- Fra både britisk og tysk side er der vist stor forståelse over for danske ønsker. Forsvaret har derfor aftalt med den operative ledelse i Kabul, at et antal af de tre omkomnes kammerater kan frigøres midlertidigt fra operationerne i Kabul med henblik på at ledsage deres afdøde kammeraters bårer til Danmark, oplyser Forsvarskommandoen.

Betingelsen for, at de danske soldater kan få orlov fra udsendelsen i Afghanistan er, at den resterende gruppe af soldater kan opretholde muligheden for en akut indsats i området. Derfor har Forsvarskommandoen bestemt, at chefen for det danske kontingent, oberst Lasse Harkjær, forbliver i Kabul, og at der er mandskab nok til at betjene mindst en af de to danske mineplejle.

Både i Karup og Værløse bliver der mindehøjtideligheder og æreskommando med musikkorps, når de to fly lander, og alt tyder på, at to af de tre soldater, der blev såret ved ulykken og har været indlagt på Rigshospitalets Traumecenter, kan deltage i mindehøjtideligheden.

Den tredje sårede soldat, Dennis Ulberg Bro, hvis tilstand var så kritisk, at han blev indlagt på et militærhospital i Koblenz i Tyskland under hjemrejsen fra Afghanistan, meldes nu i bedring.

- Vi har fået meddelelse fra kommandolægen i Koblenz om, at hans tilstand fredag aften var tilfredsstillende, siger Jens Kofoed til Ritzau.

Fra Kabul oplyser oberst Lasse Harkjær i et brev til de pårørende i Danmark, at den internationale kampgruppes soldater har stået i kø for på kondolencelister at give udtryk for deres sorg og medfølelse med de dræbte kammeraters familier.

- Vi vil sammen komme igennem også dette og komme hjem til jer, når vores opgave hernede er fuldført. Det glæder vi os til, ligesom jer. I er sammen med vore kammeraters kære meget i vore tanker, ligesom vi ved og får styrke ved at vide, at I har os i tankerne, skriver Lasse Harkjær.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen