Grækenland blokerer for EU's militære debut

Det gamle fjendskab mellem ærkerivalerne Grækenland og Tyrkiet truer med at spænde ben for den militære debut for EU-landenes kommende indsatsstyrke.

Styrken blev erklæret delvis operationsklar af EU-landenes ledere i december i fjor, og en række medlemslande er ivrige efter at EU-styrken skal overtage NATO's militæroperation i Makedonien.

Men det forudsætter, at EU kan få en aftale med NATO om at den europæiske styrke kan låne udstyr og tropper af NATO, og en sådan aftale har Grækenland blokeret for i flere måneder.

Problemet er, at NATO-landet Tyrkiet har fået indrømmelser af EU for at godkende aftalen mellem EU og NATO, som er forhandlet færdig. Tyrkerne har krævet at få indflydelse på EU's militæroperationer mod til gengæld at lade NATO stille udstyr til rådighed for den europæiske styrke. Grækenland, der både er medlem af EU og NATO, har imidlertid afvist at acceptere EU's særtilbud til Tyrkiet.

Uden en formel aftale med NATO afviser flere EU-lande med Storbritannien og Holland i spidsen at lade EU-styrken debutere i Makedonien, hvor risikoen for krigshandlinger stadig er betragtelig. Sagen haster, for hvis det ikke lykkes EU og NATO at overtale grækerne til at godkende aftalen med NATO inden 1. juli, kan den græsk-tyrkiske rivaliseren forsinke EU-styrkens entre i Makedonien i et helt år.

På grund af det danske EU-forbehold på forsvarsområdet overtager Grækenland nemlig ledelsen af EU's forsvarssamarbejde under Danmarks EU-formandskab, der begynder 1. juli. Efter Danmark overtager Grækenland hele EU-formandskabet i et halvt år, og mens den græske regering sidder i EU's førersæde, forventer ingen, at det græsk-tyrkiske mellemværende om EU og NATO kan løses.

NATO's aktuelle mandat i Makedonien udløber i slutningen af juni måned.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen