Holland forbyder bromerede flammehæmmer

Holland er gået enegang i EU og har forbudt den bromerede flammehæmmer TBBPA, bis.

Forbudet er begrundet i et forsigtighedsprincip på grund af mistanke om skadelig effekt og mangel på data. Det kritiseres af EU-Kommissionen og en række store EU-lande, men hilses velkomment af flere miljøorganisationer.

Det Økologiske Råd og naturfredningsforeningerne i Danmark og Sverige roser Holland for "eksceptionelt politisk mod" ved at gå enegang og opfordrer den danske og den svenske regering til åbent at støtte Holland i EU for at få flammehæmmeren forbudt i alle EU-lande. De bør kræve alle bromerede flammehæmmere væk fra markedet, skriver de tre organisationer i en pressemeddelelse.

Danmark og Sverige har i december 1999 foreslået et generelt forbud mod bromerede flammehæmmere på baggrund af forsigtighedsprincippet.

- Men ingen af de to lande har turdet gøre noget. Det er nu, de skal gøre ord til handling og støtte Holland i kampen mod bromindustrien, der er uhyre magtfuld, siger Mikael Karlsson, Svenska Naturskyddsföreningen.

Flammehæmmerne er farlige, og de findes i mange produkter f.eks. tekstiler, computere, elkedler og legetøj. Den svenske brandmyndighed, Statens Räddningsverk, mener, at der findes brugbare alternativer.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen