Tysk forsvarschef siger ''teknisk problem'' bag ulykke

Dagen efter eksplosionsulykken i Kabul, der kostede tre danske og to tyske soldater livet, var der i Tyskland stadig ikke detaljerede oplysninger om årsagen til tragedien.

Forsvarsminister Rudolf Scharping sagde på en pressekonference i Berlin, at de nærmere omstændigheder omkring den hidtil værste ulykke under tyske og danske soldaters indsats i Afghanistan endnu var uklare.

- Der er endnu ingen oplysninger om, hvorfor det kom til en eksplosion, da soldaterne skulle til at uskadeliggøre de mere end 30 år gamle russiske SA 3 raketter ved en kontrolleret sprængning, sagde Scharping.

Scharping og den øverstbefalende for den tyske hær, general Harald Kujat, sagde, at den dansk-tyske ekspertkommission ville klargøre forløbet op til eksplonsulykken.

Kujat har afvist, at ulykken skyldtes manglende faglig kompetence, og han gjorde det klart, at eksplosionen skete, da alle endnu var i gang med gøre forberedelser til den kontrollerede sprængning.

- Der blev arbejdet ordentligt, professionelt og redeligt, fastslog Kujat flere gange torsdag over for journalister.

Han tilføjede, at der var tale om "et teknisk problem", og at den tyske hær tidligere har haft med SA 3- jord-til-luft raketter at gøre.

Kujat sagde, at arbejdsgangen med raketter ved sprængningspladsen normalt foregår i tre trin: først fjernes sprænghovedet fra de raketter, der skal uskadeliggøres. Derefter bliver sprængstoffet fjernet og til sidst springes rakettens drivværk sprængt i luften.

Hvad der hidtil er kommet frem er udelukkende baseret på udsagn fra øjenvidner. De sårede soldater, der torsdag blev fløjet til Europa i et særligt hospitalsfly, har endnu ikke fortalt om ulykken.

Scharping, som afbrød en rejse i Afrika, da han onsdag blev underrettet om ekslosionen, sagde, at ulykken, "på en forfærdelig måde havde understreget risikoen ved enhver militær indsats". Den tyske forsvarsminister udtrykte sin dybeste medfølelse med de tyske og danske soldaters pårørende.

Seks tyske soldater, der blev såret ved eksplosionen, er alle uden for livsfare.

Indenrigsministeren i delstaten Niedersachsen, Heiner Bartling (SPD), oplyste, at de to dræbte tyske soldater, der begge var oversergenter, tilhørte et kompagni Munster og var født i henholdsvis 1972 og 1974.

Kujat sagde, at ulykken uværgeligt ville få indflydelse på motivationen blandt ofrenes kammerater, men han understregede, at indsatsen i Afghanistan vil fortsætte uændret.

Tysklands oppositionspartier har i flere uger kritiseret regeringen for at give befolkningen utilstrækkelige informationer om missionen i Afghanistan, hvormed der ikke er blev opbygget den fornødne tillid. Kritikken gælder især tyske soldaters deltagelse i anti-terror koalitionen i det østlige Afghanistan, som offentligheden i forbundsrepublikken - i lighed med den danske deltagelse i kampene - først fik kendskab til via amerikanske medier i sidste uge. Samtidig har der været meget mangelfuld information om udstationeringen af tyske ABC-enheder i Kuwait.

De kristelige demokrater og det liberale parti har advaret om, at dårlig informationspolitik kan føre til et tilbageslag for Tysklands deltagelse i fredsbevarende missioner.

Den tyske forsvarskommando var dog hurtig til at give meddelelse om ulykken onsdag. Allerede inden det i Berlin var blevet rigtigt klart, hvad der var sket, blev der udsendt pressemeddelelser om en "alvorlig ulykke" ved kabul, og Kujat orienterede på en pressekonference kort efter offentligheden om tragedien.

Scharping og Kujat udtrykte torsdag også dyb medfølelse med pårørende til to tyske soldater, der omkom onsdag under en NATO-manøvre, da deres båd kæntrede i Østersøen. Soldaterne, der deltog i NATO-øvelsen "Strong Resolve 2002", blev så nedkølede efter et relativt kort ophold i det iskolde vand, at de ikke var til at redde.

De to soldater var besætningsmedlemmer på den tyske fregat "Mecklenburg-Vorpommern" og i alt fem soldater var med en båd på vej tilbage fra den britiske fregat HMS "Cumberland" til deres eget fartøj. Tre soldater blev reddet. Det var torsdag fortsat uklart, hvorfor båden kæntrede.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.