Tidligere elitesoldater overtager civile vagtjob

Private virksomheder løser ved væbnede konflikter en række militære opgaver. Medarbejderne er som regel tidligere elitesoldater, der får god betaling for at påtage sig risikable opgaver.

Washington

Jerry Zovko drog til Irak i håb om, at han kunne yde sit lille bidrag til, at Mellemøsten blev et mere sikkert og dermed et bedre sted. Lønnen for jobbet var heller ikke at foragte. Han kom til landet i september, ansat som sikkerhedsvagt i et privat firma.

I onsdags var den 32-årige ekssoldat et af de fire ofre for et baghold i Fallujah nord for Bagdad. Jublende irakere trak efter mordene de forkullede og skamferede lig gennem byen og hængte to af dem op under en bro.

Familien hjemme i Ohio fik om eftermiddagen opringninger fra venner med advarsler om, at Jerry kunne være en af de fire dræbte. Ud på aftenen lød det frygtede bank på døren. Uden for stod repræsentanter for sikkerhedsfirmaet Blackwater Security Consulting for at overbringe det tragiske budskab.

Tidligere elitesoldater

De første undersøgelser tyder på, at der ikke blot var tale om et tilfældigt overfald. De fire mænd i en privat bil bevogtede en konvoj, der skulle levere fødevarer til soldaterne, da de øjensynligt blev lokket i et baghold.

Alle fire dræbte var tidligere elitesoldater. Med sine 32 år var Jerry den yngste. De ældste var 38. En erklæring fra Blackwater-firmaet udtrykte sorg over tabet af fire medarbejdere, men understregede samtidig, at der ikke bliver tale om noget tilbagetog.

»Vi er stolte over at gøre en indsats for det irakiske folk.«

15.000 i Irak

De bestialske mord og den grusomme behandling af ligene har bragt et nyt fænomen i søgelyset. Firmaer som Blackwater med deres paramilitære medarbejdere spiller en voksende rolle ved væbnede konflikter rundt på jorden.

I Irak har en snes firmaer ifølge kvalificerede skøn op til 15.000 medarbejdere. Hermed er der tale om en gruppe, der er dobbelt så stor, som den enhed Storbritannien har sendt til landet.

De mange civile har overtaget en række af de opgaver, der tidligere blev varetaget af militæret. De bevogter konvojer, og de fungerer som livvagter for diplomater, embedsmænd og forretningsfolk.

Det er således folk fra Blackwater, der døgnet rundt bevogter og beskytter lederen af den amerikanske mission, Paul Bremer, lige meget hvor i Irak han måtte befinde sig.

Private sikkerhedsfirmaer har fået et opsving efter afslutningen af Den Kolde Krig, der blev efterfulgt af nedskæringer af de militære styrker. De har været indsat på Balkan, i Afrika og i Sydamerika.

Det store gennembrud for deres helt specielle service er kommet med besættelsen af Irak. De fleste firmaer er amerikanske, men det britiske Global Risk Strategies har også udført større opgaver bl.a. ved at hyre soldater fra Fiji.

Blackwater blev grundlagt af tidligere elitesoldater i 1998 og har siden konstrueret en træningslejr i North Carolina, som er så moderne, at den nu bruges af både militæret og politiet.

Godt betalt

I sine emails til familien lagde Jerry Zovko ikke skjul på, at arbejdet i Irak var både farligt og skræmmende. Det var også uhyre vel betalt. Når de private vagter sendes på farlige opgaver, betales det med op til 1000 dollars om dagen.

Den årlige aflønning ligger mellem 100.000 og 200.000 dollars, men jobbet er også farligere end soldaternes. Sikkerhedsvagterne har ingen armerede køretøjer til rådighed, og de er bevæbnede med lette håndvåben, som de ikke tøver med at bruge.

Kritikere har hævdet, at de fire mænd blev ofre for en af militærets strategiske fejltagelser. Marineinfanteristerne, der skal sikre Fallujah, var således blevet trukket ud af byen og havde overladt arbejdet til de utrænede irakiske betjente.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.