Politisk pres for ytringsfriheden

Fra venstre til højre står franske politikere frem for at forsvare det satiriske blad Charlie Hebdo og Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

Paris

Effekten var som en bombe i den indelukkede og propfyldte retssal i Paris, da forsvarsadvokat Georges Kiejman midt i retsmødet rejste sig og meddelte, at han gerne ville læse et brev.

Brevet var stilet til Philippe Val, chefredaktør for det satiriske og venstreorienterede ugeblad Charlie Hebdo, og det formede sig som en entydig støtte til bladet, der i to dage står på anklagebænken beskyldt for injurier mod franske muslimer ved i februar 2006 at trykke to danske Muhammed-tegninger samt en tredje af egen produktion.

Mvh. Nicolas Sarkozy

»Jeg foretrækker klart et overmål af karikaturer end slet ingen karikaturer,« lød det fra brevskriveren, der præsenterede sig som et af de privilegerede mål for Charlie Hebdos meget skarpe og ofte respektløse penne.

Endnu inden advokaten nåede frem til brevets venlige hilsen, var alle i retssalen klar over, at brevskriveren var den borgerlige partileder og indenrigsminister, Nicolas Sarkozy, øjeblikkets favorit til at vinde præsidentvalgets anden runde i begyndelsen af maj.

Dermed har den første store sag uden for Danmark om Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger taget en endnu mere politisk karakter.

Før sagen antydede Philippe Val, at han frygtede, at både præsident Jacques Chirac og Sarkozy pønsede på at få Charlie Hebdo dømt for midt i valgkampen at sende et signal til Frankrigs fem millioner muslimer om, at man skal tage særlige hensyn til deres religion. Det styrkede teorien, at Chiracs advokat, Francis Spziner, repræsenterer en af de tre muslimske organisationer, der har anlagt sagen.

Støtte til satiren

Med Sarkozy i ryggen kan Charlie Hebdo og andre forkæmpere for ytringsfriheden glæde sig over, at Frankrigs toneangivende politikere fra venstre til højre støtter retten til at kritisere religioner også i satiretegninger.

I aftes vidnede efter planen lederen af Frankrigs socialistparti, Francois Hollande, til fordel for ugebladet, og i dag vil den stadig mere populære præsidentkandidat fra midterpartiet UDF, Francois Bayrou, stille sig i vidneskranken og sværge at sige sandheden. Også flere andre præsidentkandidater som den grønne Dominique Voynet og den borgerlige miljøforkæmper Corinne Lepage støtter aktivt bladet.

I krydsild i sagen kom også i går to danske vidner, professor på Aarhus Universitet Mehdi Mozaffari og Jyllands-Postens kulturredaktør, Flemming Rose.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen