Fogh skamroser Danmark

Danmark er et kerneland i Nato, sagde Anders Fogh Rasmussen før topmødet i Chicago.

Artiklens øverste billede
"Danmark er et kerneland i Nato, og som Nato generalsekretær med dansk baggrund glæder det mig selvfølgelig," sagde Anders Fogh Rasmussen. Foto: AP

Chicago

Helt uopfordret indledte Nato’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen lørdag på Nato’s topmøde i Chicago et møde med dansk presse med at skamrose Danmark som et kerneland i alliancen.

"Jeg vil gerne rose den danske regering for de initiativer, den har taget med hensyn til Nato," sagde generalsekretæren og opremsede en stribe områder, hvor Danmark får topkarakter.

Det gælder beslutningen om at genindtræde i Nato’s droneprojekt. Krigen i Libyen viste ifølge Fogh Rasmussen, at det i høj grad er nødvendigt at indsamle oplysninger fra droner. Det er vigtigt for soldaternes sikkerhed og vigtigt for at kunne udpege bombemål på jorden.

En drivende kraft

"Danmark har også gjort sig særdeles positivt bemærket ved at være drivende kraft i bestræbelserne på at rejse penge til de afghanske sikkerhedsstyrker og har selv besluttet at yde bidrag på 100 mio. kr. Det bliver der lagt mærke til i alliancen," hævdede Nato-chefen.

Han glemte ikke at tilføje, at Danmark yder en betragtelig indsats i frontlinjen i Helmand-provinsen i Afghanistan, at Danmark i Libyen operationen ydede en dygtig og bredt respekteret indsats, at Danmark i mange år har stillet soldater til rådighed i Kosovo, og at Danmark er en flittig bidragyder til piratoperationerne ud for Somalia.

"Danmark er et kerneland i Nato, og som Nato generalsekretær med dansk baggrund glæder det mig selvfølgelig," sagde Anders Fogh Rasmussen.

Inspireret af skuffelse

Han beskrev ikke Frankrig som et kerneland, og det er uvist, om roserne til Danmark var inspireret af skuffelse over Frankrigs beslutning om at trække sine kamptropper ud af Afghanistan et år før tiden.

Nato-chefen forsøgte at nedtone nyvalgte præsident Francois Hollandes beslutning om at trække de franske kamptropper hjem her i slutningen af 2012. Det ændrer ikke ved alliancens planer om en gradvis overdragelse af sikkerheden til afghanerne, sagde Fogh Rasmussen, der altid har slået på nødvendigheden af at gå ind og at gå ud sammen.

"Jeg hæfter mig ved, at præsident Hollande har sagt, at Frankrig på anden vis vil bidrage til operationen."

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.