Gidsler er superglade for dansk befrielse

Iranske gidsler var ifølge SOK helt oppe at ringe over at blive befriet. Formodede pirater er til afhøring.

Artiklens øverste billede

Det danske krigsskib Esbern Snare har været i ildkamp med et piratskib. Fire pirater blev dræbt, 10 blev såret - heraf de fem hårdt. Men hverken de danske soldater eller de 16 iranske gidsler på skibet kom noget til.

Samlet er der nu 24 formodede pirater om bord på det danske skib, hvor de 10 er under lægebehandling. Det oplyser presseofficer Kenneth Nielsen fra Søværnets Operative Kommando.

- Der er nu 40 ekstra om bord på Esbern Snare. Og der er man nu ved at afhøre de formodede pirater. Og det er så op til myndighederne at undersøge, om der er mulighed for at retsforfølge dem, siger han.

Meget, meget glade

Piraternes moderskib er blevet sprængt i luften, oplyser presseofficeren.

- Vores opgave er at beskytte handelsskibe ved at sætte piraternes moderskibe ud af spil. Og det er sket her, siger Kenneth Nielsen.

Ud over at foretage afhøringer er man ved at fastslå gidslernes identitet:

- Det er klart, at de er meget, meget glade. De var helt oppe at ringe. Det er en voldsom belastning at være gidsler i måneder - ja nogle gange op til et år, siger presseofficeren.

Det er ikke mere end to uger siden, mandskabet på Esbern Snare måtte sætte 15 somaliere mistænkt for pirateri i land efter næsten en måneds fangenskab.

Mandat forlænget

De mistænkte blev taget om bord på det danske krigsskib 2. april efter en dramatisk aktion mod et iransk fiskefartøj, som var blevet kapret. Og også her blev der åbnet ild mod indsatsholdet fra Esbern Snare.

I februar blev seks andre formodede pirater løsladt fra Esbern Snare. De havde været mistænkt for at ville angribe det danske fragtskib Elly Mærsk, og Østre Landsret havde godkendt frihedsberøvelsen.

Men anklagerne slog fast, at der ikke var beviser for et angreb mod det danske fragtskib

I marts blev det af Folketinget besluttet at forlænge mandatet for Esbern Snare i yderligere tre måneder. Skibet deltager i Natos operation mod det omfattende pirateri.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen