Opvarmning til G8-topmøde

Lederne af verdens otte førende nationer mødes i morgen i Skotland - forventningerne er tårnhøje, men kan G8-topmødet 2005 leve op til dem?

London

Græsset på de verdensberømte baner udenfor vil være klippet til perfektion, men der bliver næppe tid til golf, når otte af verdens mest indflydelsesrige mænd i morgen aften samles på et afsides luksushotel i Skotland.

Forventningerne er høje-re end nogensinde til dette G8-topmøde efter weekendens Live 8 koncerter, der har sat presset på de otte regeringsledere på spidsen.

Blairs bevidste pres

Opmuntringen til folkelige kampagner, demonstrationer og gratis rockkoncerter for Afrika er led i en bevidst strategi fra G8-formand Tony Blairs side.

Ved at lægge makismalt pres på sine kolleger fra USA, Canada, Japan, Rusland, Tyskland, Frankrig og Italien håber han at sikre, at dette topmøde går over historien som et vendepunkt for Afrika og for klimaforandring.

Mens tusindvis af demonstranter drager nordpå for at samles så tæt på Gleneagles hotellet, som det massive opbud af politi tillader, arbejder embedsmænd fra de otte lande i døgndrift på de erklæringer, den britiske regering forsøger at skabe enighed om på topmødet.

Hvad Afrika angår, er meget allerede opnået af G8-landenes finansministre på deres møde i juni. Herunder en fuldkommen eftergivelse af de fattigste afrikanske landes gæld til Verdensbanken og IMF.

Briterne stiler også efter en fordobling af den internationale udviklingsbistand til Afrika til 50 mia. dollars inden 2010, men her er det ikke sikkert, at der opnås fuld enighed. De øvrige lande vil godt gå med til at erklære, at udviklingsbistanden fordobles, men uden at der sættes konkrete tal på.

Det tredje ben i Blairs Afrika-strategi er at sikre lempeligere adgang til verdensmarkedet for afrikanske varer, men her ventes ikke konkrete resultater på Gleneagles.

Hvor langt G8-topmødet når på klimaforandring, er ind til videre et åbent spørgsmål. Tony Blair selv har nedtonet forventningerne til håndfaste resultater. Han går målrettet efter en komprimiserklæring, der sikrer, at verden kommer videre efter Kyoto-aftalen, som Bush-administrationen fortsat nægter at skrive under på.

Ifølge den britiske avis Financial Times er G8-landene nu tæt på enighed om en fælles aftale om at takle klimaforandring, der tager højde for deres forskellige holdninger.

Ingen hånd fra Bush

Samtidig har præsident George W Bush dog understreget i et interview, der i aftes blev vist på britisk tv, at han ikke vil gå med til en aftale i stil med Kyoto. Der bliver ikke tale om, at han på topmødet i Skotland vil hjælpe Blair som tak for Storbritanniens loyale støtte i Irak, fastslog Bush.

Blair kan også få proble-mer fra Frankrig og Tyskland, hvor velviljen overfor den britiske regering vil være på et lavpunkt efter det dramatiske sammenbrud i EU's budgetforhandlinger på det seneste topmøde.

Britiske embedsmænd insisterer dog på, at alt fortsat er muligt, indtil G8-topmødet på Gleneagles slutter ud på eftermiddagen fredag.

heidi.amsinck@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen