Danske officerer: Vi må gøre noget ved Pakistan

<p>Det er et betændt politisk emne, men nu tager danske officerer bladet fra munden og siger det ligeud: Hvis krigen i Afghanistan skal vindes, må fokus rettes mod Pakistan.</p>

Helmand/København

Danmark har siden 2002 haft soldater i Afghanistan og siden 2006 bekæmpet Taleban i Helmand-provinsen, men kilden til problemet og vejen til sejr ligger slet ikke i Afghanistan, men i Pakistan, siger flere danske officerer.

Det er i det uvejsomme terræn bag den pakistanske grænse, at de mest ekstreme talebanere opfostres blandt koranskoler og træningslejre, og rekrutteringsgrundlaget er enormt, lyder vurderingen. Så længe talebanerne mere eller mindre frit kan passere den 2.500 km lange grænse, vil spiralen fortsætte: Talebanere krydser grænsen fra Pakistan, bliver nedkæmpet i Afghanistan, men påfører også de internationale styrker, ISAF, tab, mens nye oprørere er på vej.

»Det er ligesom en sprække, hvor der løber vand ind, men hvor vi ikke bare kan sætte fingeren i. Det er et kæmpestort problem,« siger major Nicolas T. Veicherts, souschef ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, forsvarets internationale videnscenter.

Han påpeger, at tilstrømningen er større i sommerperioden, da bjergene er nemmere at krydse.

Danmark har mistet 14 soldater i Afghanistan siden 2002, 24 er blevet alvorligt såret.

» Vi er nødt til at gøre noget ved kilden til det religiøse vanvid i Pakistan,« siger chefen for operationssektionen i den danske bataljon i Afghanistan, som har rang af major og bedt om kun at få sit fornavn, Casper, offentliggjort.

Ørkesløst
»Det er meningsløst, at vi slår en masse mennesker ihjel - og selv bliver påført tab i form af danske menneskeliv - når det ikke rigtig rykker noget på den lange bane. Det føles ørkesløst at blive ved,« siger majoren. Han oplyser, at hans efterretningssektion i flere tilfælde har sporet selvmordsbombere i Helmand-provinsen tilbage til Pakistan.

Chefen for de danske styrker i Afghanistan, bataljonschef og oberst Jens Lønborg, taler om nogle » få tusinde overløbere« fra Pakistan i hele Afghanistan. Han kan ikke sætte et eksakt antal på for det danske ansvarsområde i Helmand-provinsen, men vurderer, at de har mødt 20-30 såkaldte »foreign fighters« siden februar.

»Problemet er, at det er dem, der er mest fanatiske og villige til at tage selvmordsvesten på. Amerikanerne har i en periode forhindret dem i at komme ind fra syd, men skulle vi helt standse tilstrømningen, vil det kræve langt flere soldater, end vi er villige til at sende herned. Vi kan ikke løse problemet fra Afghanistan,« siger Jens Lønborg.

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, truede for få uger siden med at sende soldater over grænsen til atommagten Pakistan for at bekæmpe militante ledere i grænseområdet, og amerikanske styrker krydsede linjen midt i juni. Men et egentligt angreb kan indenrigspolitisk belaste den USA-venlige pakistanske præsident, Pervez Musharraf, betydeligt.

Chefen for operationsdivisionen i Hærens Operative Kommando, oberst Henrik Sommer, understreger, at det er et politisk spørgsmål, hvordan man vil føre krigen i Afghanistan.

» Men det er rigtigt, at der kommer fjendtlige elementer ind over grænsen fra Pakistan,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.