Kenya på vej mod blodigt anarki

Bandemedlemmer hakker hinanden ihjel med macheter, mens militæret skyder på demonstranter fra helikoptere. Oppositionspolitiker dræbt i nat.

Artiklens øverste billede
Unge mænd bevæbnet med macheter og sten hærger nær lufthavnen i Kisumu i Kenya. Foto: AP/Ben Curtis

Situationen i Kenya synes ude af kontrol, mens landet balancerer på kanten af anarki.

Ukendte gerningsmænd skød og dræbte i nat oppositionspolitikeren og parlamentsmedlemmet Melitus Were fra Orange Democratic Movement (ODM) uden for hans hjem i Nairobi.

En talsmand for ODM mener, at drabet var politisk motiveret.

Anklager om valgsvindel

Melitus Were blev det seneste af 850 ofre for den vold, der har hærget landet siden præsidentvalget den 27. december og sendt en kvart million mennesker på flugt. Præsident Kibaki vandt knebent ifølge den officielle stemmeoptælling, men oppositionslederen Raila Odinga mener, at der var tale om svindel. Internationale observatører støtter påstanden.

Uroen blev yderligere optrappet med mordet på Melitus Were. Politiet affyrede tåregas mod store grupper af sørgende og demonstranter omkring Weres hjem.

Helikoptere åbner ild

I Naivasha nord for Nairobi satte militæret helikoptere ind mod flere hundrede bevæbnede demonstranter. Ifølge Reuters' øjenvidner blev der affyret gummikugler mod folkemængden. Det står ikke klart, om nogen blev ramt.

De gruopvækkende scener flere steder i landet chokerer øjenvidner såvel som internationale diplomater og politikere, der hidtil har opfattet Kenya som et fredeligt og stabilt land.

Hakket ihjel

Efter mordet på Were stødte rivaliserende stammemedlemmer sammen i et af Nairobis slumkvarterer. Et øjenvidne berettede i morges om syv lig på gaden med snit fra macheter på kroppen.

Andre steder gik bander på hærgetogt i private hjem, som blev stukket i brand. Fjender blev sendt på flugt.

I Naivasha så et øjenvidne liget af en mand, der var hakket ihjel.

Og i Nakuru kunne et andet øjenvidne fortælle om en kvinde, der lå i en blodpøl, mens hendes grædende barn sad ved siden af liget.

Kofi Annan som fredsmægler

FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan står i spidsen for forsøg på at mægle mellem Kibakis regering og oppositionen. Nye forhandlinger ventes senere i dag.

Imens advarer bl.a. den britiske Afrika-minister om, at spontan vold nu synes afløst af planlagte hævntogter mellem stammer og bander:

"Det alarmerende de seneste dage er, at der nu tilsyneladende foregår en organisering. Militser dukker op. De arbejder meget målrettet," sagde Mark Malloch Brown ifølge Reuters under et besøg i Kenya.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen