Tyrkiet: Ny Cypern-plan

Tyrkiet vil med ny plan løse mere end 30 års strid og handelsslagsmål om den delte ø Cypern. Men græsk-cyprioter afviser på forhånd plan om en genforening, der kunne lette tyrkernes vej mod EU.

Bruxelles

Tyrkiet fremlagde i går en ny plan for en løsning af den årelange strid om den delte Middelhavsø, Cypern, der konstant truer med at blokere tyrkernes vej mod et EU-medlemskab.

Udspillet fra Ankara, der ønsker en hurtig aftale i år om at genforene Cypern og en ophævelse af handelsrestriktioner, kom blot to dage efter, at Tyrkiet til EU's store glæde besluttede at opgive den omstridte retssag mod den prisbelønnede tyrkiske forfatter, Orhan Pamuk. Tyrkiets udenrigsminister, Abdullah Gül, meddelte i går, at planen er blevet sendt til FN's generalsekretær, Kofi Annan, der ifølge Gül har lovet at studere forslaget nøje.

Åbning af havne

Tyrkiets forslag indebærer blandt andet en åbning af tyrkiske havne og lufthavne for fartøjer fra den græsk-cypriotiske del af øen. Til gengæld skal der »etableres fuldstændig fri handel mellem begge dele af øen samt med verden udenfor,« fastslog Gül. EU har længe krævet Tyrkiets blokade af græsk-cypriotiske skibe og fly ophævet.

»Den nuværende situation er ikke i nogens interesse. Tiden er kommet til, at alle bevæger sig fremad, mens vi lægger restriktioner og konfrontationer bag os,« sagde Gül, der foreslår et møde mellem parterne på højt niveau senest i juni og under ledelse af FN, så en aftale kan indgås allerede i år. FN har tidligere flere gange forgæves forsøgt at løse striden om Cypern, senest med en genforeningsplan, der i 2004 blev sendt ud til folkeafstemning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen