Ariel Sharon kæmper for sit liv

Israels premierminister befinder sig fortsat mellem liv og død, efter at han onsdag blev ramt af en alvorlig hjerneblødning. Lægerne har dog stoppet blødningen.

En af de mest dominerende skikkelser på den mellemøstlige scene i de seneste 40 år kæmper for sit liv på Hadassah hospitalet i Jerusalem.

Torsdag morgen lykkedes det dog lægerne at stoppe blødningerne i Ariel Sharons hjerne, men den knapt 78-årige israelske premierminister befinder sig fortsat i en "kritisk tilstand", lød det fra en talsmand for hospitalet efter en operation, der havde varet det meste af natten.

Direktøren for hospitalet, Shlomo Mor-Yosef, sagde torsdag morgen til BBC:

"Ariel Sharons tilstand er nu stabil, men stadig yderst kritisk."

Han tilføjede, at Sharon nu er blevet overført til den nuerokirurgiske intensivafdeling.

Ariel Sharon blev onsdag aften ramt af en hjerneblødning og i al hast bragt til hospitalet, hvor han natten igennem lå på operationsbordet. Sharon skulle torsdag have gennemgået en hjerteoperation efter sit hjertetilfælde i december.

Sharons beføjelser er blevet overdraget til vicepremierminister Ehud Olmert, der torsdag morgen sad for bordenden ved et ekstraordinært kabinetsmøde. Ifølge nyhedsbureauet AP har kabinettet foreløbig besluttet at gennemføre det planlagte valg i marts.

Samtidig har politi- og sikkerhedsstyrker lagt en jernring omkring hospitalet og Ariel Sharons hjem.

To operationer

Ifølge Jerusalem Post var Ariel Sharon gennem to operationer for at få standset blødningerne i hjernen.

I første omgang mente kirurgerne, at blødningen var kommet under kontrol, men en undersøgelse i en scanner viste, at der forekom yderligere, omfattende blødninger. Denne gang lykkedes det lægerne at standse blødningerne.

Ingen af premierministerens rådgivere ønskede at kommentere situationen, men hospitalsdirektør Mor-Yosef betegnede Sharons tilstand som alvorlig.

Hilsen fra Bush

Den amerikanske præsident, George W. Bush, har i en udtalelse givet udtryk for, at amerikanerne deler israelernes bekymring for premierministeren og beder for ham.

Den japanske premierminister, Junichiro Koizumi, har på grund af Sharons sygdom aflyst et besøg i Israel.

Også den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, har i en telefonopringning til Sharons kontor udtrykt sin bekymring.

Derimod har den mililtante palæstinensiske organisation Hamas meddelt, at verden vil være et bedre sted uden Ariel Sharon.

Usikkerhed om nyt parti

Ariel Sharon har været premierminister siden 2001, og det var hans hensigt at fortsætte som premierminister for sit nye Kadima-parti efter bruddet med Likud.

Meningsmålinger har lagt op til, at Sharon stod til en valgsejr i marts, mens torsdag var opfattelsen i Israel, at Sharon ikke vender tilbage til politik. Dermed er der også skabt usikkerhed om det nye partis fremtid.

/ritzau/ JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen