De fem store lande skal styre FN

USA's FN-ambassadør præsenterer nye krav, der skal give de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet øget indflydelse.

Washington

USA lægger op til nye, skarpe sammenstød med et flertal af FN's medlemmer, efter at den omstridte ambassadør John Bolton har lanceret krav om garantier for en fast plads i alle verdensorganisationens vigtige organer.

Kravet kan komplicere de forhandlinger om reformer, der indledes i den kommende uge, efter at de blev lanceret under septembers historiske topmøde med deltagelse af mere end 100 stats- og regeringschefer.

Den nye, håndfaste amerikanske forhandlingsstrategi præsenteres i et interview med Washington Post, hvor John Bolton lover at sætte nyt liv i reformprocessen.

Løftet ledsages af et krav om, at USA får en fast plads i det kommende menneskeretsråd, der skal være et væsentligt led i bestræbelserne på at give FN en mere tidssvarende profil. Samme garanti skal gives til Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien, der som USA er permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet.

Bag det nye amerikanske krav ses et ønske om at undgå en gentagelse af tidligere ydmygelser. I 2001 lykkedes det således ikke for USA at få en plads i den stærkt kritiserede menneskeretskommission, som ifølge planen skal erstattes af det nye råd.

Kravet om en fast plads er imidlertid også et led i ambassadør Boltons plan for at sikre de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet øget indflydelse. Noget sådant vil givet udløse modstand fra andre grupper, ikke mindst udviklingslandene.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen