Gasstrid truer forsyningen til Europa

Gasforsyningerne til Europa er truet som følge af striden mellem Rusland og Ukraine over en stigning i priserne på gassen.

Europa får omkring en fjerdedel af sin gas fra Rusland, hvoraf det meste bliver sendt via Ukraine. Men eftersom Ukraine fortsat kan tappe af disse gasledninger, risikerer Europa, at de ukrainske myndigheder tapper af det gas, der er i transit fra Rusland til Vesteuropa.

Den russiske gasgigant Gazprom har dog lovet, at leverancerne til Europa ikke bliver berørt af striden med Ukraine. Alligevel har andre gaseksportører som Norge og Holland lovet at åbne for nøddepoterne i tilfælde af gasmangel i den europæiske industri.

- Vores medlemmer håber, at der er nok oplagret gas til de kommende to til tre måneder, sagde Wulf Binde, gasekspert i den tyske sammenslutning for industrielle gasforbrugere, VIK, som er Europas største opkøber af russisk gas.

Samtidig meddelte Tysklands største udbyder af gas, E. ON Ruhrgas, som får en tredjedel af sin gas fra Rusland, at det er gearet til at klare afbrydelser, eftersom dets lagre er fyldte.

Foruden Tyskland forsyner Rusland Italien, Frankrig og Østrig med gas samt flere centraleuropæiske markeder som Polen og Ungarn.

Også Storbritannien, som er afhængig af import fra Belgien, kan blive ramt, hvis de russiske leverancer til Europa mindskes, forudser eksperter på markedet, der tvivler på, at der vil blive sendt gas over Den Engelske Kanal, hvis det europæiske fastland bliver usikker på dækningen af sit forbrug.

Trods den usikre udsigt har EU hidtil holdt sig forholdsvis passiv i striden mellem Rusland og Ukraine. Dog er de 25 medlemslande blevet indkaldt til et energimøde den 4. januar.

Ifølge Jonathan Stern, russisk gasekspert ved Oxford Institut for Energistudier, skyldes det, at EU som følge af sin hidtidige politik på området har svært ved at tale ukrainernes sag.

- I mange år har vi bedt Rusland om at sælge gas til markedsbaserede priser. Kan vi så komme nu og sige, at markedspriser (i salget til Ukraine, red.) ikke er en god idé, lyder hans retoriske spørgsmål.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen