2005 bliver det næstvarmeste år nogensinde

2005 slår alle varmerekorder på den nordlige halvkugle med de højeste temperaturer, som hidtil er blevet målt.

Globalt bliver 2005 det næstvarmeste år i historien, hvilket i denne sammenhæng er siden 1860'erne, da målingerne begyndte at blive pålidelige, skriver BBC News.

Også havtemperaturer på den nordlige halvkugle af Atlanterhavet har sat varmerekord, skriver forskere fra Englands Meteorologiske Institut og University of East Anglia.

"Det er den højeste temperatur målt ved havoverfladen siden 1880," påpeger dr. David Viner fra the Climatic Research Unit ved University of East Anglia (UEA).

Han påpeger samtidig, at det ikke er muligt at stole 100 pct. på tallenes nøjagtighed, da lokale vejrforhold kan betyde store udsving, men at de stadig må anses som værende så nøjagtige og pålidelige som muligt med de nuværende teknologiske muligheder.

Global opvarmning

Forskningsresultaterne viser, at den gennemsnitlige temperatur på den nordlige halvkugle i 2005 er 0,65 grader over gennemsnittet fra perioden 1961-1990, som bliver brugt som en almen retningslinje til at sammenligne temperaturer.

Globalt var der i gennemsnit 0,48 grader varmere i 2005 end gennemsnittet for 1961-1990.

Generelt mener dr. David Viner, at de stigende temperaturer er et resultat af menneskeskabte forhold med global opvarmning som resultat.

"Det er simpel fysik; flere drivhusgasser i atmosfæren,

den globale udledning af udstødningsgasser øges med stigende temperaturer som resultat," siger David Viner.

Forskere uenige

Ikke alle forskere deler David Viners synspunkt, og blandt andre Fred Singer, fra the Science & Environmental Policy fra Washington i USA, mener, at man ikke kan udlede noget som helst af statistikken.

"Hvis 2005 vitterligt er det varmeste år på den nordlige halvkugle siden 1860, så beviser det ikke andet end, at 2005 er det varmeste år siden 1860." fortæller Fred Singer.

"Det beviser ikke andet og kan overhovedet ikke blive brugt som postulat for, at drivhusgasser er årsagen. Det kræver en mere tilbundsgående analyse for at se, hvad der er henholdsvis menneskeskabte og naturlige årsager," tilføjer Fred Singer.

Otte ud af de 10 varmeste år siden de første pålidelige målinger i 1860 er kommet indenfor de seneste 10 år.

niels.bastholm@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen