Retssag mod Putins rival

Efter fængselsdommen over den tidligere Yukos-chef, Mikhail Khodorkovskij, er turen nu kommet til tidligere premierminister Mikhail Kasjanov.

Moskva

Ikke så snart var den tidligere chef for olieselskabet Yukos, oligarken Mikhail Khodorkovskij, idømt ni års fængsel for bedrageri og skattesvindel - en dom, han har appelleret - før turen nu er kommet til tidligere premierminister Mikhail Kasjanov, der sidste år blev fyret sammen med sin regering af præsident Vladimir Putin umiddelbart før præsidentvalget, der blev vundet sikkert af Putin.

Baggrunden for fyringen ligger ikke helt klart, men siden har Kasjanov kritiseret præsidentens politik, har udtrykt sin støtte til Khodorkovskij samt - ikke mindst - meddelt, at han overvejer at stille som kandidat ved præsidentvalget i 2008 i opposition til Putins fløj. Nu er han så blevet tiltalt for at have overtrådt loven, mens han endnu var regeringschef, i forbindelse med købet af en statsejet luksusvilla til bundpris.

Politiske analytikere ser sagen som en tydelig advarsel til Kasjanov om at holde sig fra politik. Ikke overraskende understreger anklagemyndigheden på det kraftigste, at sagen mod den tidligere premierminister ikke er politisk motiveret.

»Det er det samme hver gang. Vi bliver altid beskyldt for at handle ud fra politiske motiver,« lød kommentaren fra vicestatsanklager Vladimir Kolesnikov, der almindeligvis betragtes som et talerør for "høgene" i Kreml, de magtfulde "siloviki", der består af tidligere sovjetiske magtgrupper, som står Putin nær.

»Kasjanov var udpeget til at udføre opgaver for samfundet. Men nogle folk kommer til at betragte sig selv som staten. De tager næsten alt, hvad de kan komme til, uden at betale for det.«

Den tidligere premierminister skal besidde ejendomme til en samlet værdi af 40 mio. dollars (knap 250 mio. kr.) i Moskva-regionen, skriver avisen Komsomolskaja Pravda, mens avisen Izvestija rapporterer, at den i sin undersøgelse af sagen ikke har fundet nogen forbindelse mellem Kasjanov og det selskab, som han anklages for at have brugt til at erhverve luksusvillaen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen