De vil aldrig glemme Srebrenica

10 år efter massakren raser debatten stadig om, hvad der egentlig foregik i Srebrenica i juli 1995.

Sarajevo/Srebrenica

10 lange år er gået siden de skæbnesvangre dage, da Kada Hotic mistede sin mand, sin søn og sin bror. Sit liv. Men først i morgen lægger hun broren i graven i Potocari lidt udenfor Srebrenica. Manden ligger der allerede. Men sønnen, der var 29, ved hun stadig ikke, hvad der er blevet af.

Den 60-årige dame med de mørke øjne er bare en af mange tusinde hustruer, mødre, søstre og døtre, der mødte en grum skæbne i juli 1995. Mandag, 10 år efter dagen da 8.000 muslimske mænd og drenge sidst blev set i live, begraver familierne endnu 600, så der i alt vil være knap 2.000 forhøjninger i den velfriserede plæne ved mindecentret lidt udenfor byen.

De øvrige 6.000 savnede er endnu ikke identificeret. Så sent som i denne uge fandt eksperter en ny massegrav i nærheden. I et forsøg på at skjule sporene af massakren er mange af ligene blevet gravet op og flyttet flere gange. Arbejdet med at identificere dem er derfor endnu vanskeligere nu.

Som vicepræsident i organisationen Srebrenicas Mødre har Kada Hotic efterhånden fortalt historien nogle gange. Om hvordan hun flygtede ud til FN-basen i Potocari. Sov under åben himmel og vandrede kilometer efter kilometer i et desperat forsøg på at komme i sikkerhed.

»Jeg kan stadig tale om det i dage og nætter. Jeg har mareridt. Unge piger blev voldtaget for øjnene af deres mødre. En nyfødt baby blev slået ihjel. En mand blev skudt gennem hovedet og båret væk i et tæppe af sine døtre. Jeg så det hele,« siger hun og tager sig til hovedet, som om smerten kan mærkes helt fysisk derinde endnu. Kada Hotic blev adskilt fra sin mand, søn og bror. Sammen med brorens kone og to døtre blev hun kørt i bus til Tuzla, hvor hun flyttede ind hos en søster.

»Jeg tænkte som alle andre, at vores mænd var taget til fange. At de selvfølgelig ville vende hjem en dag. Vi ledte efter dem gennem alle mulige organisationer. Men vi fandt ingen svar. Tiden gik. Så begyndte de at finde massegravene.«

louise.with@jp.dk

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen