Skud mod komet en kæmpesucces

Alt gik, som teknikerne håbede, da den amerikanske rumsonde "Deep Impact" mandag morgen kl. 07.52 dansk tid ramte kometen "Tempel 1".

Nu skal materiale fra kometen Tempel 1 analyseres og kan måske være med til at give svar på, hvor vi kommer fra.

Kort før klokken 8 bragede et 373 kg tungt kobberprojektil fra rumsonden "Deep Impact" ind i kometen Tempel 1 og dannede et krater, der slyngede store skyer af materiale ud i rummet.

Kollisionen 134 millioner km fra Jorden skete, præcis som teknikerne fra USA's rumprogram, NASA, havde håbet. Projektilet ramte sit mål med en fart af 37.100 km i timen og sendte billeder hjem til Jorden indtil tre sekunder før, det ramte kometkernen og fordampede.

På et billede taget af rumteleskopet Hubble en time efter nedslaget ses, hvordan støv og gas allerede er spredt i en vifteformet sky 1800 km fra kometens kerne. Dette materiale skal nu analyseres.

Direktør Bjørn Franck Jørgensen, Tycho Brahe Planetarium, er begejstret over det vellykkede sammenstød.

- Hvis man kan se, at der rent faktisk er nogle af "livets byggesten" i kometkernerne, så har man et snublende nært bevis på, at det nok er en rigtig teori, at livet kommer ude fra rummet, siger han.

Ideen er at studere kometens indre dele. Kometer indeholder rester af den form for materiale, som vores solsystem bestod af ved dets opståen for 4,6 milliarder år siden.

Nogle forskere mener, at kometer måske kan indeholde organiske molekyler, som kan have været de afgørende byggesten for udviklingen af liv på Jorden.

/ritzau/

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen