Chirac i frit fald

Nederlag på stribe sender præsident Jacques Chirac til tælling i meningsmålinger.

Paris

Da Jacques Chirac for et år siden på nationaldagen 14. juli afgav løftet om en folkeafstemning om EU-forfatningen, havde han medvind i meningsmålingerne på grund af sin modstand mod Irak-krigen.

I år vil en svag og stækket præsident blive mødt med opgivende skuldertræk, når han taler til sit folk. Nej'et ved folkeafstemningen 29. maj og den efterfølgende fiasko på EU-topmødet har gjort Chirac til en af Fran-krigs mest upopulære præsidenter i historien.

Chirac får således endnu en lussing i denne uges udgave af bladet Paris Match, der giver ham en plads som næsten nummer sjok på en liste over favoritterne til at vinde præsidentvalget i foråret 2007.

Kun 8 pct. af vælgerne udpeger ifølge målingen Chirac som deres foretrukne politiker. Der er meget langt op til de 39 pct. til nummer et på listen, Nicolas Sarkozy, manden, som Chirac elsker at hade.

Siden Sarkozy i 1995 valgte at støtte Chiracs borgerlige modkandidat ved præsidentvalget, Edouard Balladur, har de to mænds forhold været anstrengt. Kun modvilligt har Chirac måttet acceptere, at den handlekraftige politiker blev udpeget til formand for regeringspartiet, UMP, og at han for nylig tilmed blev genindsat som minister og nummer to i regeringen.

Havde Chirac valgt at følge nejsigernes opfordring om at gå af, ville Frankrigs næste præsident med høj sandsynlighed hedde Sarkozy. For heller ikke i oppositionen vrimler det ligefrem med troværdige rivaler.

jorgen.ullerup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen