Forgæves våbenjagt indstillet

Formel redegørelse vil i løbet af få måneder bekræfte, at Irak ikke havde masseødelæggelsesvåben. Eftersøgningen er indstillet, og eksperterne er nu sat ind i jagten på oprørsstykerne og deres ledere.

Washington

Den amerikanske regering har i al stilfærdighed indstillet jagten på masseødelæggelsesvåben i Irak, 21 måneder efter at påstande om disse våben var den væsentligste begrundelse for at afsætte Saddam Hussein med magt.

Højtstående kilder oplyser over for Washington Post, at jagten blev indstillet kort før jul. Våbeninspektørernes chef, Charles Dulfer, lægger sidste hånd på en rapport i Washington, mens andre medlemmer af den såkaldte Iraq Survey Group, ISG, er overført til nye opgaver.

Som begrundelse for at indstille jagten på de omstridte våben henvises der til, at intet tydede på, at jagten ville give noget resultat. Samtidig var arbejdet i lyset af den brutale opstand blevet uhyre farligt.

I forsvarsministeriets Pentagon-hovedkvarter bekræftes det, at eftersøgningen af Saddam Husseins kemiske og biologiske våben er indstillet. Der er brugt hundreder af millioner på eftersøgningen, men denne del af arbejdet hemmeligholdes.

USA har dog ikke kun betalt en høj pris i dollars, men også i menneskeliv. Godt en halv snes af våbeninspektørerne og deres assistenter har mistet livet. I december undslap Charles Dulfer med nød og næppe et attentat nær Bagdad, hvor to af hans livvagter blev dræbt.

Inden invasionen af Irak i marts 2003 hævdede George W. Bush og i endnu stærkere grad hans vicepræsident, Dick Cheney, at Irak trods FN's resolutioner og gentagne løfter stadig havde både kemiske og biologiske våben.

CIA-rapporter

Disse påstande byggede på rapporter og analyser fra efterretningstjenesten CIA, der også skabte grundlag for håndfaste antydninger af, at regimet i Bagdad var i fuld gang med at genetablere sit program for udvikling af atomvåben.

Dulfers forgænger, David Kay, fastslog allerede for et år siden, at det var noget nær udelukket, at jagten på masseødelæggelsesvåben ville give resultat. Kay, der tidligere havde ledet FN's våbeninspektioner, var yderst kritisk over for regeringens tolkning af efterretningsrapporterne.

I september sidste år afleverede Charles Dulfer en foreløbig rapport, som fastslog, at alle regeringens påstande om det omfattende irakiske våbenprogram havde været forkerte.

Det er denne rapport, som Dulfer nu reviderer og tilføjer enkelte konklusioner. Det er imidlertid givet, at resultatet af den midlertidige rapport fra sidste år bekræftes. Den endelige rapport om den forgæves våbenjagt vil blive offentliggjort i bogform i løbet af foråret.

ISG eksisterer fortsat og ledes som hidtil af Pentagon, men gruppens medlemmer er nu alle sat ind i kampen mod oprørsstyrkerne og jagten på dens ledere. Der er ingen løse ender i jagten på masseødelæggelsesvåben, efter at alle indblandede er blevet afhørt.

Genopbygnings-udstyr

I løbet af de seneste 21 måneder har inspektørerne undersøgt hundreder af lagerbygninger og militære anlæg.

Mange af disse anlæg er nu blevet afmonteret, så mere værdifulde dele kan anvendes ved genopbygningen af Irak.

Enkelte oversættere og eksperter fortsætter gennemgangen af tusinder af dokumenter og udskrifter fra computere, som er blevet beslaglagt. Denne gennemgang ventes dog ikke at give spor af de manglende våben, men kan levere materiale til de retssager om krigsforbrydelser, som ventes indledt senere på året.

Disse retssager bruges samtidig som begrundelse for den fortsatte fængsling af en række videnskabsmænd, skønt intet tyder på, at de har haft kontakt med våbenprogrammer efter Golfkrigen i 1991. Alle er af ISG blevet rost for deres vilje til at samarbejde.

George W. Bush har tidligere udtrykt skuffelse over, at der ikke er fundet masseødelæggelsesvåben, men præsidenten har samtidig understreget, at han trods det traf den rigtige beslutning i marts 2003.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.