Asien: Hundredevis af danskeres ferie forvandlet til kaos

Flere meter høje flodbølger forvandlede alt til kaos på strande i Thailand og Indonesien, hvor tusindvis af danskere holder juleferie. I Phuket blev tre danskere dræbt og adskillige kvæstet, mens mindst fem fortsat savnes.

Hundredvis af danskere fik i går juleferieidyllen flænset itu af meterhøje flodbølger på strandene i Thailand. Mindst tre blev dræbt, adskillige såret og fem personer savnedes fortsat i aftes.

De fem savnede er alle forsvundet på et kritisk tidspunkt, da meterhøje bølger forårsaget af jordskælvet skyllede ind over de for danskere så populære strande på øen Phuket, Phi Phi og i Krabi i Thailand. Flere af dem frygtes omkomne, da de blev skyllet væk af bølgerne, men de kan også være bragt ind på lokale hospitaler.

»Folk er jo blevet skilt fra hinanden i kaosset. Vi kan ikke garantere, at tabstallet ikke stiger,« siger handelsrådgiver Poul Skov-Petersen fra ambassaden i Bangkok.

310 mennesker meldtes søndag dræbt i Thailand, hvor Phuket tilsyneladende blev værst ramt. Omkring 2.000 savnes - først og fremmest lokale fiskere.

Kriseteam af sted

Hos Europæiske Rejseforsikring og Udenrigsministeriet glødede telefonerne hele dagen og aftenen i går med opkald fra bekymrede pårørende og turister, som ville hjem. Underdirektør Jakob Bender fra Europæiske var ikke optimist.

»Der er tale om en katastrofe, som desværre kan udvikle sig endnu værre, end hvad vi ved nu, selv om det er slemt nok. Vi har forsikret en omkommen og flere af de forsvundne, og vi har derfor sendt et kriseteam afsted til Bangkok med læger og psykologer for at kunne tage os af pårørende og tilskadekomne på stedet,« siger Jakob Bender.

Danske øjenvidner

Europæiske havde i går oprettet 22 sager, og den første familie var blevet evakueret fra Phuket.

Danske turister og fastboende var i går i chok over katastrofen - både i Thailand, Indonesien og på Sri Lanka.

»Det har været skræmmende at se virkningen af en flodbølge på nært hold. Mange af de lokale beboere døde, da de bor meget udsat og ikke kan svømme,« skriver Flemming Broste fra Sri Lanka.

Danske turister på Phuket så børn dø for øjnene af dem, mens én af de voldsomme flodbølger, som ramte den thailandske ferieø, skyllede andre ud i havet.

»Vi så børn blive skyllet ud i vandet. Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet. Der var døde allevegne nede på stranden. Jeg vil ikke være her mere,« siger den meget chokerede Johnny Bøgelund fra Gladsakse.

Han vil mandag søge at få afbrudt ferien og komme hjem til Danmark, beretter Ritzau.

Også ambassaden i Bangkok kunne berette om katastrofen.

»Stemningen er meget trykket hos dem, der har oplevet flodbølgerne. Folk er blevet revet ud af deres hytter og ført med på må og få og mange er kommet alvorligt til skade. Vores konsul og ambassadør Ulrik Helweg-Larsen er ankommet til Phuket, hvor de har oprettet et midlertidigt kontor, så vi kan hjælpe de mange danskere og få overblik over situationen. Vi ved jo endnu ikke, hvor mange danskere der ligger på hospitaler,« siger Poul Skov-Petersen.

Rejsebranchen vurderer, at der opholder sig mindst 5.000 danske turister i området omkring Phuket, men derudover menes der at være omkring 1.000 fastboende danskere i området.

Rygsækrejsende i fare

Men tallet kan være endnu højere, da Thailand - og ikke mindst de ramte øer - er et yndet rejsemål for backpackere - rygsækturister - som det kan tage lang tid at lokalisere.

»Mange unge danskere rejser på egen hånd i Thailand, og flodbølgerne har ramt områder, som er populære blandt dem. En stor del kan hverken vi eller deres forældre komme i kontakt med, da ingen ved, hvor de bor, og da kommunikationslinjerne er nede på grund af katastrofen,« siger Poul Skov-Petersen.

Både ambassaden, rejsebureauer og Europæiske Rejseforsikring havde i går stort besvær med at få hold på situationen, da telefonforbindelserne, både fastnet og mobil, var afbrudte eller meget dårligt fungerende, ligesom elektricitetsforbindelserne blev berørt.

Rejseaflysning

Rejsebureauet Star Tour aflyste mandagens afgang til Phuket, da man ikke kan love gæsterne en ordentlig ferie.

»Vi bruger al vores energi på at få styr på situationen dernede og tage os af de gæster, som skal hjem. Vi kan ikke være sikre på, at hotellerne kan huse vores næste gæster, og at området er egnet til ferie lige nu, så vi har valgt at kontakte alle dem, der skulle afsted og tilbyde dem pengene tilbage eller en rejse på et senere tidspunkt,« siger salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour.

My Travel, som omfatter selskaberne Tjæreborg og Spies, sender dog mandag eftermiddag et charterfly fra København til Phuket, og 130 ud af 170 har sagt ja til at rejse med.

Både Star Tour og My Travel har gæster på øen Sri Lanka, som blev hårdere ramt af katastrofen end Thailand, men her er det primært østsiden, hvor der ikke er så mange turistresorts, som er blevet ramt. Star Tour valgte dog søndag at evakuere alle sine gæster på Sri Lanka.

Rejsende savnes

Men danske turister på Maldiverne, Malaysia og i Indonesien kan meget vel også være blevet ramt af katastrofen. Mange danske rejsebureauer sender hvert år danskere afsted på rundrejser eller på skræddersyede specialrejser til området. Hannibal Tours er et af dem, og de har 300-400 gæster i hele området.

»Vi savner et par af vores rejsende, og det er nærmest umuligt at komme igennem, så vi er lidt bekymrede. Vi sælger mange rejser til folk, som bor på resorts, der ligger lige ned til vandet. Og det er jo problemet nu, at de er bygget på bittesmå øer, der ikke er mere end en eller to meter høje, som Maldiverne, og hvor en flodbølge skyller alt væk. Jeg har talt med en familie, hvis søn er blevet båret flere hundrede meter gennem gaderne på flodbølgen, inden han landede på et tag,« siger Rene Andersen fra Hannibal Tours.

jesper.stein@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.