Oprøret i Irak ind i ny fase

Det velorganiserede angreb på militærbasen i Mosul ses som optakt til en kaotisk måned, der sætter spørgsmålstegn ved det planlagte valg.

Washington

Militærets eksperter fortsatte onsdag deres minutiøse gennemgang af det blodige og forrevne telt, hvor irakiske oprørsstyrker med et velorganiseret angreb dræbte 22 soldater og civile netop som de satte sig til frokostbordet.

Angrebet på Camp Marez i Mosul ses af eksperter som optakten til en intens kampagne med blodige aktioner inden det irakiske parlamentsvalg, der efter planerne skal holdes 30. januar.

Fra flere sider fremhæves det, at der allerede for nogen tid siden var forudsigelser om, at den sidste måned inden valget ville blive grusom.

Meget tyder nu på, at oprørsstyrkerne har taget hul på denne måned før tiden.

Præsident Bush reagerede i første omgang ved at udtrykke sin sorg og medfølelse med de dræbtes familier samtidig med, at han gentog sine forsikringer om, at USA vil holde ud og skabe et demokratisk Irak.

Angrebet gør det imidlertid klart, at George W. Bush kan komme til at stå over for så alvorlige problemer i Irak, at de risikerer at blive en vejspærring for de ambitiøse indenrigspolitiske reformer, som skal være hjørnestenene i hans anden valgperiode.

Ingen beskyttelse

De første undersøgelser af tirsdagens angreb konkluderede, at messeteltet var blevet ramt af en 122 millimeter raket. Teltet midt i Marez-basen i Mosul 400 kilometer nord for Bagdad havde ingen beskyttelse mod et sådant angreb.

14 amerikanske soldater, fire civile amerikanere og fire irakere blev dræbt. Blandt de 72 sårede, hvoraf flere svæver i livsfare, er 51 amerikanske soldater. De sårede blev først behandlet på militærhospitalet nær Mosul, hvor angrebet betegnes som det værste i et år.

Fly til Tyskland

Sent onsdag blev 50 af de sårede fløjet til militærhospitalet i Landstuhl i Tyskland. En halv snes kunne selv gå fra det store transportfly, men de fleste måtte bæres ud. Lægerne på det største militærhospital uden for USA oplyste, at mindst otte soldater har livstruende kvæstelser.

Den sunnimuslimske terrorgruppe Ansar al-Sunnah hævede i en meddelelse over internettet, at den stod bag angrebet, der betegnes som en martyraktion. Hermed antydes det, at angrebet ikke var gennemført med en raket eller mortergranat, men at en bombe var blevet smuglet ind i militærbasens centrum.

I Washington fastslog forsvarsministeriet, at undersøgelserne i de kommende dag skal fastlægge, om angrebet blev rettet udefra, eller om det virkelig skulle være lykkedes for oprørsstyrkerne at gennemtrænge flere sikkerhedszoner.

Hvad enten der var tale om en selvmordsaktion eller et raketangreb, understreger tirsdagens blodige aktion, at oprørsstyrkerne måned for måned får flere midler til rådighed og samtidig ændrer deres strategi efter behov.

Det er først gang, at det er lykkedes at gennemføre et så alvorligt angreb mod en amerikansk militærbase. Indtil nu har oprørsstyrkerne rettet de fleste angreb mod soldaterne, når de var på patrulje i deres køretøjer eller blev transporteret i sårbare fly og helikoptere.

For godt et år siden blev 17 soldater dræbt, da to helikoptere stødte sammen, efter at den ene var blevet ramt fra jorden nær Mosul. To uger tidligere omkom 15 soldater, da de styrtede ned med en stor transporthelikopter uden for Bagdad.

Indgående kendskab

Tirsdagens angreb understreger også, at oprørsstyrkerne siden invasionen for 21 måneder siden har skaffet sig et indgående kendskab til, hvordan det amerikanske militær opererer, og hvor det er mest sårbart.

I første omgang betød det, at mange angreb blev rettet mod køretøjer, der manglede pansring. Nu kan angrebet på Marez-basens ubeskyttede messetelt være indledning til en ny fase. Denne vurdering understøttes af, at oprørsstyrkerne øjensynligt planlagde tirsdagens angreb på basis af præcise oplysninger fra medsammensvorne, der havde enten direkte eller indirekte adgang til den store base.

De slog til i fuldt dagslys og rettede deres angreb på basens største enhed, netop som de fleste soldater var til stede. Flere soldater fortalte ved opringninger til deres familier i USA, at de enten havde været i den modsatte ende af teltet, eller havde været på vej til det, da de blev slynget gennem luften af den voldsomme eksplosion.

USA må holde ud

Opinionsmålinger, der blev offentliggjort blot timer inden, at oprørsstyrkerne slog til med dræbende præcision, viser, at et voksende flertal nu mener, at beslutningen om at afsætte Saddam Hussein med magt var forkert.

Samtidig gøres det imidlertid klart, at flertallet er parate til at holde ud og afviser en hurtig amerikansk tilbagetrækning. Denne holdning blev onsdag bekræftet af mange amerikanere.

Det fremhæves samtidig, at mange optimistiske forudsigelser er gjort til skamme. Da Saddam Hussein blev fanget for godt et år siden, blev det udlagt som et afgørende slag mod oprørsstyrkerne. Det samme gjaldt for indsættelsen af overgangsregeringen og for slaget mod Fallujah.

Med tirsdagens angreb demonstrerede oprørsstyrkerne, at de efter at være blevet tvunget ud af deres hovedkvarter i Fallujah i løbet af nogle få uger har været i stand til at omgruppere og slå til med uformindsket styrke.

Kort tid efter at Saddam Husseins regime var bragt til fald, forudsagde forsvarsministeriet i en formel redegørelse, at besættelsen kunne afsluttes i denne måned.

I dag er den eneste officielle prognose for længden af den amerikanske aktion, at den vil blive afsluttet så hurtigt som muligt. Uofficielt tales der om flere år.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.