Nyt blodbad i Irak

62 irakere dræbt ved selvmordsattentater i shiamuslimernes helligste byer. Tre ansatte i valgkommissionen myrdet på åben gade i Bagdad.

Amman

Mindst 62 mennesker blev dræbt og flere end 120 såret ved to selvmordsattentater i de irakiske nabobyer Najaf og Karbala, shiamuslimernes helligste byer efter Mekka i Saudi-Arabien, i går eftermiddag.

Det var den blodigste dag siden marts i denne shiamuslimsk dominerede region syd for Bagdad, hvor situationen har været relativt stilfærdig, siden den unge mullah og militsleder Moqtada al-Sadr i september opgav en væbnet opstand. Men søndagens angreb, som kom oven på et bombeattentat med 12 dræbte i Karbala onsdag, gav endnu et fingerpeg om, at rebelgrupper vil gøre deres bedste for at sprede skræk og rædsel op til det planlagte parlamentsvalg 30. januar.

»De forsøger at antænde en sekterisk borgerkrig og forhindre valget i at blive holdt til tiden. Men det er ikke lykkedes dem tidligere, og det vil ikke lykkes dem nu,« erklærede en fremtrædende shiamuslimsk gejstlig, Muhammad Bahr al-Uloum.

Al-Zarqawi bag

Ingen påtog sig umiddelbart skylden for attentaterne, men mistankerne rettedes mod sunnimuslimske ekstremister, frem for alt den jordansk fødte terrorleder Abu Musab al-Zarqawi, der tidligere har tilrettelagt lignende, koordinerede angreb.

Målet er i givet fald at så splid mellem den shiamuslimske majoritet, som udgør omkring 60 procent af Iraks befolkning, og den sunnimuslimske minoritet, der dominerede landet under Saddam Hussein og tidligere.

Profeten Muhammads svigersøn Ali er begravet i Najaf, og dennes søn Hussein er begravet i Karbala. De betragtes af shiamuslimerne som profetens retmæssige arvtagere, og deres grave, om hvilke der er bygget store moskékomplekser, er vigtige mål for shiamuslimske pilgrimme, hovedsageligt fra Irak og Iran.

Valget skal holdes

»Shiiterne er besluttede på ikke at svare med vold, hvilket blot ville føre til endnu mere vold. Vi er opsatte på, at valget holdes, sådan som storayatollah Ali al-Sistani har fastslået,« sagde Uloum med henvisning til de irakiske shiamuslimers førende religiøse autoritet.

I Bagdad blev valgprocessen udsat for et endnu mere direkte angreb, da en bil med fem af valgkommissionens menige ansatte blev overfaldet af omkring 30 mænd bevæbnet med granater og automatvåben.

Tre af dem blev hevet ud af bilen, skudt og dræbt, mens det lykkedes de to andre at undslippe. Angrebet fandt sted på den centrale Haifa-gade i hovedstaden, som tidligere har været rammen om talrige attentater og opgør mellem rebeller og amerikanske styrker.

Vejspærring

Bilen blev sat i brand og ligene efterladt, hvorefter rebellerne satte en vejspærring op på gaden, hvor de stoppede og undersøgte alle biler.

De forsvandt igen, inden amerikanske og irakiske styrker havde fået området afspærret, fortalte øjenvidner.

»Valget vil ikke blive hindret af, at man dræber ansatte i valgkommissionen, men terroristerne har deres egen strategi,« sagde valgkommissionens talsmand, Farid Ayar.

Der har tidligere været adskillige angreb på valgkontorer og andre valgrelaterede mål, særligt i Mosul i det nordvestlige Irak.

En times mellemrum

Søndagens selvmordsbomber i Karbala og Najaf fandt sted med godt en times mellemrum. Først bragede en bil fyldt med sprængstoffer ind i en række parkerede minibusser ved indgangen til den centrale busstation i Karbala, og mindst 14 mennesker blev dræbt. Derpå eksploderede en bil på et centralt torv i Najaf, hvor et stort begravelsesoptog for en respekteret stammeleder var i gang, og mindst 48 mennesker blev dræbt, oplyste en talsmand for det lokale hospital, Hussein Hadi.

Blandt begravelsesoptogets deltagere var Najafs politichef og provinsens guvernør, men ingen af dem kom til skade.

Bølgen af kidnapninger fortsætter ligeledes - senest med 10 irakere, som i går blev fremvist med bind for øjnene på et videobånd. Ifølge de maskerede rebeller på båndet, der præsenterede sig som medlemmer af tre hidtil ukendte grupper, arbejder de 10 gidsler for det amerikanske sikkerheds- og genopbygningsfirma Sandi Group, der beskæftiger ca. 7.000 personer i Irak. Gidseltagerne truede med at myrde de 10 gidsler, hvis ikke firmaet trækker sig ud af Irak.

thomas.heine@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen