Bjergbestiger måtte amputere sin egen arm

Ung bjergbestiger måtte vælge mellem at sulte ihjel og skære sin egen arm af med en lille lommekniv.

Washington

For Aron Ralston var en dag med bjergbestigning og halsbrækkende vandringer gennem de øde dale og bjerge i Utah ren rutine. Han havde allerede besteget 49 af de højeste bjerge i nabostaten Colorado og trænede til en bestigning af Alaskas frygtede Mount McKinley.

Den 27-årige ingeniør havde opgivet en karriere i erhvervslivet for at arbejde i en sportsforretning i fashionable Aspen og frem for alt for at kunne nyde den natur, som han elsker. Han gjorde det imidlertid på sin egen dristige facon.

Sidste lørdag stak Aron Ralston sin arm ind mellem nogle klippestykker for at komme højere op ad bjerget, da en 500 kilo tung sten pludselig flyttede sig og klemt hans højre arm fast.

Forsøg på at vride armen fri var håbløse. Det lykkedes heller ikke med de medbragte reb at få stenen til at rokke sig. Den unge mand kunne blot håbe på, at nogen kom forbi og så ham. Han havde imidlertid sin vane tro valgt en fjern dal i et af de mest øde områder til sin ekspedition.

Tirsdag slap beholdningen af vand op, og torsdag var Aron Ralston tvunget til at erkende, at han havde to muligheder. Han kunne sulte ihjel, eller han kunne skære sin højre arm af. Han havde en lille lommekniv og valgte den sidste løsning.

Det lykkedes kun delvist at få standset blodet, og den 25 meter høje nedstigning til dalens bund var vanskelig, når der kun var én arm til at bruge rebene. Herefter vandrede den blødende og dehydrerede mand mere end ti kilometer, inden han løb ind i et par turister.

En redningshelikopter bragt Aron til et hospital i Colorado. Lægerne betegner patientens tilstand som alvorlig, men han vil overleve. Højre arm er skåret af under albuen, hvilket dog næppe vil forhindre en tilbagevenden til bjergbestigningen.

Egen beretning

Under turen i helikopteren bad Aron Ralston kun om at få noget vand. Efter landingen rejste han sig fra båren og gik selv ind i hospitalet. Her forklarede han kort og præcist, hvad der var sket, og at han havde mistet en masse blod.

Mike Hill, der er talsmand for Canyonlands nationalparken, hvor Ralston klatrede, lægger ikke skjul på sin beundring.

»At overleve så længe, før han besluttede sig for at gøre, hvad han gjorde og være så nøgtern, at han kunne gøre det, er ufatteligt.«

Hill og hans kolleger i nationalparken mener aldrig, at de har oplevet noget lignende.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen