Danmark får topkarakter

De kaldes verdens førende industrinationer, G7-landene med USA i spidsen, men når det gælder hjælp til udviklingslande i den fattige del af verden, - en af de store sikkerhedspolitiske udfordringer i det 21. århundrede - er der ikke meget lederskab over de rige landes eksklusive klub.

Moskva

Kort sagt: USA, Japan, Frankrig, Canada, Storbritannien, Italien og Tyskland, G7, udnytter slet ikke deres store potentiale til at sætte skub i den tredje verden, mens små lande som Holland, Danmark og - overraskende nok - Portugal ligger i top.

Det er konklusionen på en banebrydende undersøgelse af de rige landes hjælp til udviklingslande, som den amerikanske tænketank Center for Global Development har gennemført i samarbejde med magasinet Foreign Policy. Undersøgelsen omfatter 21 lande i Vesteuropa, Australien, New Zealand, Japan, Canada og USA.

Korrupte regimer

I stedet for kun at se på hvor mange penge, de enkelte lande yder i hjælp, gives der karakter til de rige lande på en lang række områder fra befordring af handel med de fattige lande, - ifølge Verdensbanken koster de rige landes handelsbarrierer den fattige verden 100 mia. dollars om året i tab af eksport, ca. det dobbelte af, hvad de rige lande giver i bistand til udviklingslande - investeringer og miljøpolitik til indvandringspolitik, fredsbevarende indsats og traditionel bistand; dog med den vigtige forskel, at bistand, som er bundet til ordrer i de lande, der giver penge, trækker ned, og det samme gør bistand til korrupte regimer, hvor pengene risikerer at have i forkerte lommer.

80 pct. af USA's hjælp er bundet til projekter, som skal give ordrer til amerikanske virksomheder, mens Danmark topper på denne front efterfulgt af Sverige, Holland og Norge. Ifølge undersøgelsen er Norge dog generelt en skuffelse. Landet bliver ofte fremhævet som model for den globale, ansvarsbevidste borger, men Norge må nøjes med en plads som nummer 10 ud af 21, og det skyldes ekstremt høje handelsbarrierer. Hvorimod New Zealand, der ikke er kendt som et førende land, når det gælder bistand til den tredje lande, ryger ind på en samlet fjerdeplads, fordi landet får høje karakterer i indvandringspolitik og fredsbevarende indsats.

Hjælp til selvhjælp

I en kommentar til undersøgelsen anføres det, at hjælp til udviklingslande er blevet hjælp til selvhjælp for de rige lande i en globaliseret verden, hvor fattigdom og ustabilitet ikke anerkende grænser.

Direkte udenlandske investeringer kan i nogle tilfælde have en større effekt end bistand. USA's eksplosive vækst i det 19. århundrede skyldtes ikke mindst udenlandske investeringer, mens Singapores vækst i bruttonationalprodukt fra 2200 dollars i 1960 til 29.000 dollars i 2000 er en følge af store investeringer fra udlandet, som skabte arbejdspladser og bragte nye ideer og teknologi til landet.

Resultatet af undersøgelsen kan studeres i detaljer på www.foreignpolicy.com

flemming.rose@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen