Buskaprer ville støtte Al Qaida

Ung gidseltager havde øjensynlig til hensigt at få frigivet medlemmer af terrornetværket Al Qaida. Pubertetsfantasier, siger kriminolog.

Berlin En 17-årig mand med libanesisk baggrund, der fredag tog 16 mennesker som gidsler i en kapret bus i det nordlige Tyskland, var efter alt at dømme motiveret af et had til Israel og opfattede sig selv som en deltager i en "hellig krig".

Gidseltageren, der i weekenden afgav en omfattende forklaring om motiverne til sin handling over for statsanklagemyndigheden i Bremen, havde i breve til sine forældre beskrevet sig selv som "Guds soldat" i kampen mod Israel og havde tilsyneladende planer om at presse myndighederne til at frigive medlemmer af terrornetværket Al Qaida.

Den 17-årige, der har tysk statsborgerskab, overgav sig imidlertid efter en lang køretur på motorvejen til politiet. Ingen kom noget til under det syv timer lange gidseldrama, som begyndte i Bremen og sluttede i Hildesheim nær Hannover.

Terrorist in spe

Myndighederne var søndag tilbageholdende med detaljer om den 17-åriges forklaringer, og der herskede uklarhed omkring hovedmotiverne til hans handling.

En tysk kriminolog, Christian Pfeiffer, vurderede, at gerningsmanden »gerne ville være terrorist«, og han kritiserede kolleger for at sige, at gidseltagningen havde en »entydig islamitisk baggrund«.

»Gerningsmanden er umoden og har pubertetsfantasier om, at han havde magt til at gøre det, som han har angivet som grund til sin forrykte handling,« sagde han og tilføjede, at gidseltagerens forklaringer »ikke er til at tage rigtigt alvorligt.«

Pfeiffer mente, at actionfilm som den amerikanske "Speed" om en buskapring kan have haft indvirkning på den 17-årige, som han mener er stærkt påvirket af medie-forbilleder.

Den 17-årige har haft sin gang i en moské i Bremen, som er blevet sat i forbindelse med terrorisme af de tyske myndigheder.

Kødannelse

Bevæbnet med en pistol kaprede den 17-årige en bybus i Bremens centrum tidligt fredag formiddag. Han lod tre passagerer forlade bussen, men tog 16 andre passagerer som gidsler og beordrede bussen ud på motorvejen mod Hannover.

En helikopter og række politibiler fulgte bussen, som efter en tur på 170 kilometer blev tvunget til at stoppe på grund af den almindelige kødannelse på vejen - ved byen Hildesheim. En politistyrke omringede køretøjet og gidseltageren affyrede på et tidspunkt et skud op i luften, men frigav kort efter seks gidsler.

Han overgav sig kort efter, og alle gidsler kunne uskadte forlade bussen. /ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen