Toronto i smittens skygge

Canadas største by kræver en ophævelse af WHO's advarsel mod besøg samtidig med, at lungesygdommen SARS her har krævet sit 20 dødsoffer.

Washington

De professionelle baseball-spillere fra Kansas City Royals kom - omend noget modstræbende - for at spille mod de lokale Blue Jays, men Elton John og Billy Joel aflyste deres koncert i Toronto.

Talsmænd for de to sangere hævdede, at aflysningen ikke skyldtes frygt, men blot var en realistisk erkendelse af, at ingen i Canadas største by ville have vovet sig ind i en tæt pakket sal af frygt for blive smittet med SARS.

Baseball-spillerne indrømmede, at de havde tænkt længe og grundigt over tingene, men til sidst havde ladet sig overbevise om, at de kunne nøjes med at tage en række forholdsregler. De havde bl.a. deres egen nyvaskede bus mellem hotellet og stadion.

De færreste skrev autografer og i givet fald kun med deres egen kuglepen. Enkelte spillere fortalte, at de havde haft spraydåser med, så de kunne rense både hotelværelset og omklædningsrummet.

Der kom 17.000 tilskuere på et stadion, der kan rumme 54.000, dagen efter at den internationale sundhedsorganisation WHO satte Toronto på listen af byer, som alle bør holde sig fra.

Nervøsiteten og det lave tilskuertal til baseball understreger, at SARS er ved at udvikle sig til en økonomisk katastrofe for byen, der i en årrække har været et dynamisk center for Canadas erhvervsliv.

Både bystyret og den canadiske regering reagerede med vrede, da WHO traf den opsigtsvækkende beslutning. Borgmester Mel Lastman og premierminister Jean Chretien forlangte straks, at beslutningen blev taget op til ny vurdering.

Ny vurdering

I weekenden meddelte WHO, at man tirsdag på grundlag af nyt materiale vurderer situationen endnu engang. WHO's norske chef, Gro Harlem Brundtland, fastholdt imidlertid i et interview med BBC, at der ikke har været tale om en overreaktion hverken i Canada eller andre steder, hvor den dødelige sygdom hærger.

Torontos krav om at ophæve advarselen blev samtidig svækket, da sygdommen krævede sit 20. canadiske offer. Alle har været i eller omkring byen, som fik SARS importeret via en kvinde i forstaden Scarborough. Hun var blevet smittet under en ferie i Hong Kong.

Søndag fastholdt talsmænd for byens sundhedsvæsen, at sygdommen nu er under kontrol. I mere end en uge er der ikke konstateret nye tilfælde uden for hospitalerne. For en uge siden blev sygeplejersker inficeret på to hospitaler, da deres beskyttelsesmasker gled til side, mens de behandlede hårdt ramte patienter.

Der er nu 341 konstaterede eller mulige tilfælde af SARS i hele Canada med 269 af dem i Ontario provinsen, der omfatter Toronto. Indtil sidste uge var alle dødsofrene ældre eller svækkede mennesker. Da en 44-årig ellers sund mand døde torsdag, blev situationen endnu engang forværret.

Økonomiske følger

På den baggrund tyder meget på, at selv en ophævelse eller en lempelse af WHO's rejseadvarsel kommer for sent til at afværge alvorlige skader. Turismen er allerede hårdt ramt, og talrige erhvervskonferencer og møder er for længst aflyst.

Torontos hoteller har kun en belægning omkring 20 pct. I byens kinesiske kvarter hævder restauranterne, at deres omsætning er faldet 80 pct. Turistbusserne mellem byen og Niagara vandfaldet kører tomme eller slet ikke.

En stor reklamekampagne forsøger nu at udbedre de alvorligste skader. I en TV-reklame forsikrer borgmester Lastman: »Kom til Toronto. Det er sikkert. Så kom og besøg os.«

Endnu har kampagnen ikke givet noget måleligt resultat. Derimod er borgmesteren og premierminister Chretien blevet kritiseret for deres håndtering af situationen. Regeringschefen nægtede således at afbryde sin ferie i Caraibien.

Ondt værre

Mel Lastman gjorde ondt værre, da han i et interview med CNN afslørede, at han ikke havde den ringeste anelse om, hvad WHO er og gør. En talsmand forsøgte sig med en forklaring om, at den lille fyr ikke kan vide alt, hvilket udløste krav om, at borgmesteren sættes i karantæne, indtil krisen er overstået.

I hovedstaden Ottawa hedder det, at den slags morsomheder ikke er passende i en så alvorlig situation. Toronto står for en femtedel af hele landets økonomi, så eksperterne er allerede begyndt at nedjustere deres prognoser.

Fastholder WHO sin advarsel, kan konsekvenserne blive katastrofale, og en lempelse vil ikke forhindre langvarige skader. Baseball-spillerne fra Kansas forsøgte sig med en håndsrækning. Frygten for SARS var værst på afstand. Når man først kom til Toronto, var det ikke så slemt.

klaus.justsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen