Kina lukker universiteter, biografer og teatre i Beijing

Biografer og internetcaféer i Kinas hovedstad Beijing blev søndag lukket for at standse spredningen af den frygtede lungesygdom sars.

Samtidig forberedte landets nye sundhedsminister sig på en langvarig kamp mod sygdommen - muligvis med hjælp fra USA.

Ved en manøvre, der afspejler sindsstemningen blandt byens 13 millioner indbyggere, valgte myndighederne at lukke alle forlystelsessteder, der involverer "større offentlige forsamlinger" - heriblandt også teatre og karaokebarer.

Ifølge det kinesiske nyhedsbureau, Xinhua, er der ingen garanti for, hvor længe myndighedernes beslutning vil stå ved magt, da underholdningsstederne først vil få lov til at slå dørene op igen, når udbruddet af den dødelige virus er under kontrol.

I Beijing, som er det hårdest ramte område af Kina med 56 dødsfald som følge af sars, lukkede også alle offentlige biblioteker indtil 8. maj og ægteskabsregistreringen blev indstillet for at forhindre større forsamlinger ved bryllupper, rapporterede nyhedsbureauet.

Ved frokosttid besluttede byens tredjestørste universitet, Folkeuniversitetet, at forbyde de studerende at forlade universitetsområdet af frygt for sars.

- Vi ønsker at kontrollere berøringsfladen mellem universitetet og det omkringliggende samfund, sagde Liu Ya'nan, en ansat fra universitetet, som holdt vagt ved universitetets hovedindgang.

De strenge metoder blev introduceret, mens Kinas nye "jernlady" Wu Yi tog hul på sine første dage som sundhedsminister med et løfte om en landsdækkende indsats, der skal stoppe spredningen af sygdommen og markere en hård linje over for skødesløse embedsmænd.

- Enhver region, enhver enhed, hvad enten, man har fået konstateret tilfælde eller ej, skal mobilisere denne opgave, sagde Wu på et møde i ministeriet.

På mødet blev det besluttet at sende undersøgelsesgrupper til dele af Kina, hvor der kun er rapporteret om meget få eller slet ingen tilfælde af sars i et forsøg på at sikre, at de lave antal er ægte og ikke er udtryk for en mørklægning.

- Enhver lokal embedsmand, der bliver afsløret i at forsømme sin pligt, vil blive straffet hårdt, advarede Wu.

Kina blev udsat for massiv international kritik, fordi landet blev mistænkt for at forsøge at dække over sars-epidemiens faktiske udbredelse, men myndighederne har nu indrømmet at have 2914 tilfælde af smittede og 131 dødsfald.

Tusindvis af embedsmænd forsøgte søndag at forhindre virussen i at sprede sig fra Beijing, der tegner sig for en sjettedel af samtlige verdens dødsofre for den frygtede sygdom. På hovedstadens togstationer blev togene desinficeret inden afgang, mens passagererne blev undersøgt for tegn på feber, inden de steg om bord.

Ved vejspærringer på alle de større veje ud af byen stod hospitalsarbejdere klædt i beskyttelsesdragter og iført masker og beskyttelsesbriller. Bilister blev beordret ind til siden, hvor de fik taget deres temperatur, mens deres biler blev sprøjtet med desinficerende væske.

USA's præsident, George W. Bush, tilbød sent lørdag at hjælpe Kina med at bekæmpe sars-epidemien, og han beskrev den kinesiske regerings bestræbelser på at nedkæmpe sygdommen som "ekstraordinær", rapporterede det statslige nyhedsbureau.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen