Forsøg på indkapsling af SARS

Kinas stærke kvinde, vicepremierminister Wu Yi, fik lørdag overdraget et af verdens vanskeligste job: Posten som sundhedsminister. Wu Yi er dermed øverste myndighed i kampen mod SARS, der er en regulær epidemi i dele af Kina.

Beijing Den kinesiske regering vil nu gøre alt, der er muligt for at bremse SARS-epidemien. Det blev understreget, da vicepremierminister Wu Yi lørdag blev udnævnt til også at være sundhedsminister i stedet for Zhang Wenkang, der blev fyret sidste søndag, fordi han er hovedansvarlig for, at det officielle Kina indtil for en uge siden løj om SARS-epidemien i Beijing.

Det er meget usædvanligt, at en vicepremierminister har et egentligt ressortministerium under sig. Og da Wu Yi er kendt for at være en effektiv og kompromisløs chef, tages hendes udnævnelse som et udtryk for, at Kinas regering nu sætter alle ressourcer ind på at bremse SARS-epidemien.

Det kinesiske sundhedsministerium oplyste lørdag, at der nu er 3076 indlagt for SARS på kinesiske hospitaler heraf to tredjedele i Beijing, og at ialt 122 er døde af SARS i Kina.

Selv om epidemien har vist i eksplosiv vækst i Beijing, siden man sidste søndag erkendte, at den hidtidige statistik var løgn, er ingen fagfolk i tvivl om, at epidemien vil komme under kontrol i Kinas hovedstad.

Det store problem for Kina er de fattige landdistrikter, hvor langt størstedelen af kineserne bor, og hvor sygehusvæsenet ikke kan klare en epidemi på linje med det, som man ser i Beijing i dag.

Opstramning

Straks efter sin udnævnelse fremlagde Wu Yi en plan for Folkekongressens stående komite, Kinas lovgivende forsamling mellem Folkekongressens årlige plenarforsamlinger i marts, som nu iværksættes for at bekæmpe SARS i Kina.

Hele det kinesiske sundhedssystem og dets rapporteringssystem skal strammes radikalt op. Wu Yi har allerede sendt specialgrupper fra Beijing ud til halvdelen af Kinas provinser for at gennemgå sygehusvæsenets administration og få overblik over SARS-situationen.

Kinas sygehusvæsen er i dag uoverskueligt.

Staten driver nogle hospitaler, andre drives af lokale myndigheder. Og ved siden af har Folkets Befrielseshær, Kinas militær, et stort sygehusvæsen, der indtil SARS-epidemien ikke rapporterede til sundhedsmyndighederne, hverken lokalt eller centralt. Nu skal rapporteringen være énstrenget, så der kommer en egentlig national kinesisk sundhedsstatistik.

Koordinering

Forebyggelse mod og behandling af SARS skal også koordineres over hele Kina som en følge af det nye samarbejde i Kinas sundhedssektor. Og Wu Yi understregede, at kampen mod SARS skal ske i et internationalt samarbejde gennem FN's Verdenssundhedsorganisation, WHO.

Hun har også etableret en permanent organisation for krisestyring af det kinesiske sundhedsvæsen.

Den kinesiske stat har samtidig øremærket næsten 3 mia. kr., til at finansiere SARS-bekæmpelse i landets fattigste områder.

Udvikling på TV

De fleste indbyggere i Beijing følger udviklingen foran deres TV. Skolerne er lukket, og det ventes, at størstedelen af Beijings befolkning bliver hjemme fra arbejde i næste uge, når der alligevel er fri i fem dage fra 1. maj.

For en uge siden blev det annonceret, at syvdages-ferien fra 1. maj var aflyst, men siden er det ændret til, at folk i Beijing har fem dage fri.

Der kommer imidlertid ikke den normale, meget massive rejseaktivitet i ferien. Rejsebureauer har ganske enkelt fået forbud mod at sælge rejser i maj-ferien.

Hamstring og rygter

De fleste har hamstret mad, så de ikke behøver at gå udenfor i mindst en uge, og den særprægede situation giver anledning til mange rygter. Via mobiltelefonernes SMS-system cirkulerede således en advarsel om at holde alle vinduer lukket natten og ikke at købe frugt og grøntsager lørdag. Ifølge SMS-beskeden sprøjtede fly nemlig desinfektion ud over hele byen natten til lørdag. Ifølge nyhedsbureauet Reuters afviser Beijings bystyre, at man tager sådanne skridt uden at oplyse offentligheden.

Borgerne skræmte

De kinesiske medier har fået frihed til at kritisere den hidtidige SARS-bekæmpelse, men er samtidig pålagt en egentlig oplysende funktion om SARS. Den voldsomme mediedækning af SARS-epidemien har sammen med rygtestrømmen skræmt Beijings borgere til at holde sig hjemme.

Ingen vil lægge navn til en påstand om, at regeringen bevidst har skræmt hovedstadens indbyggere til at isolere sig selv. Men det er en kendsgerning, at jo længere, Beijings borgere holder sig inde, desto mindre risiko er der for, at epidemien breder sig yderligere.

erling@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen