Livsstilssygdomme i størst vækst i ulande

FN's organisationer for henholdsvis fødevarer og landbrug, FAO, og verdenssundhed, WHO, offentliggjorde i går den hidtil største rapport nogensinde om sammenhængen mellem fødevarer og folkesundhed.

Verdens mest omfattende rapport om sammenhængen mellem fødevarer, fysisk aktivitet og kroniske sygdomme har en overraskende konklusion.

Hjerte/kar-sygdomme, sukkersyge, kræft og fedme er ikke længere kun forbeholdt de rige lande.

"Størstedelen af sager om kroniske sygdomme kommer nu fra ulande," forklarer WHO's generaldirektør, Dr. Gro Harlem Brundtland.

"Vores erfaring viser os, at selv mindre påvirkninger på en befolknings fødevarer og dens fysiske aktivitet, kan føre til betydelige ændringer i den generelle sundhedstilstand på overraskende kort tid."

Rapporten er blevet til efter et nært samarbejde mellem FAO og WHO. Det har taget 30 uafhængige eksperter to år at afdække omfanget af kostbetingede kroniske sygdomme på verdensplan. Lidelser som sukkersyge, hjerte/kar-sygdomme, flere former for kræft, fedme, knogleskørhed og forskellige tandsygdomme er bearbejdet i undersøgelsen.

Sammen med FAO's generaldirektør, Jacques Diouf, vil WHO nu udvikle nye programmer, der skal motivere regeringer over hele verden - også i de rige lande - til at øge oplysningsaktiviteten overfor deres befolkninger. De to organisationer fastslår, at de fleste u-lande slet ikke har råd til at lade være, da væksten i kroniske sygdomme her er så stor, at behandlingen af dem hurtigt kan blive en uoverskuelig byrde.

"Vi er nødt til at se flere årtier frem og dedikere os til opgaven nu," siger Dr. Gro Harlem Brundtland. "Arbejdet, vi nu har taget hul på, kan føre til den største ændring i folkesundheden, verden nogensinde har set."

WHO og FAO anbefaler blandt andet mindst én times gåtur og 400 gram frisk frugt hver dag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen