Døden fra Guangdong

Hele verden holder vejret, mens vi venter på, at lægevidenskaben får inddæmmet en ny lungesygdom, der hærger Kina og dets nabolande. Uden for den kinesiske kulturkreds er foreløbig kun Canada ramt for alvor.

Beijing: SARS har først og fremmest ramt Hong Kong, Guangdong-provinsen og Beijing i Kina samt Singapore.

Der er registreret op mod 4000 SARS-patienter i mere end 25 lande, og mindst 217 er døde. Mere end 80 pct. af alle dødsfald har været i Kina og Hong Kong.

Canada er med 13 dødsfald det eneste land uden for Østasien, hvor sygdommen har karakter af epidemi.

I den officielle statistik fra FN's Verdenssundhedsorganisation, WHO, oplyses, at der er 39 SARS-patienter i USA. Men der gøres samtidig opmærksom på, at amerikanerne medregner ethvert tilfælde af mistanke om SARS, så de amerikanske tal kan ikke sammenlignes med tallene fra resten af verden.

Årsagen klarlagt

I sidste uge konstaterede videnskabsmænd med sikkerhed, at SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) skyldes en hidtil ukendt variant af corona-virus - en virus af samme type som de vira, der er årsag til de fleste forkølelser og influenzaangreb.

Det er på grund af et enestående globalt samarbejde, at resultatet er nået så hurtigt.

Endnu kender man dog ikke smittevejene.

Og man har ikke fundet nogen entydig medicinsk behandling mod sygdommen.

De fleste er blevet smittet efter nær kontakt med SARS-patienter.

Men det er også konstateret - både i Hong Kong, i Singapore og i Canada - at der er såkaldte "supersmittere", som har smittet flere hundrede andre, undertiden fordi raske personer tilsyneladende blot har rørt ved f.eks. en trykknap i en elevator, som en supersmitter har brugt måske et par timer tidligere.

Supersmittere

Problemet med supersmitterne bekymrer forskerne meget.

Generelt anser de specialister, der arbejder med sygdommen, nemlig ikke SARS som specielt smittefarlig. Flere af WHO's eksperter siger, at hvis SARS var lige så smittefarlig som influenza, ville der være mere end en million smittede alene i Kina.

Fem måneder gammel

Sygdommen blev første gang konstateret i byen Foshan i Guangdong-provinsen 16. november sidste år.

Det var imidlertid først i år, der kom navn på sygdommen, da der tegnede sig et billede af en epidemi i Guangdong-provinsen.

Der var tirsdag 145 SARS-patienter tilbage på hospitalerne i Guangdong.

1137 patienter var udskrevet ved opgørelsen 21. april, og 48 er døde. Ialt er der registreret 1330 patienter i Guangdong siden sidste efterår.

I Beijing er der foreløbig kun udskrevet 43 af de 482, der var registreret tirsdag med SARS i udbrud og 610, der er indlagt med mistanke om SARS.

25 er døde i Beijing. Myndighederne har forberedt befolkningen på, at en stor del af de 610 ventes at blive registreret som SARS-syge i de nærmeste dage. Og hvis man sammenligner med forløbet i Guangdong siden før årsskiftet, antyder det, at der vil gå endnu et stykke tid, før SARS kulminerer i hovedstaden.

Tirsdag var der registreret 1380 tilfælde i Hong Kong. 436 er udskrevet fra hospital og 94 døde, så 850 patienter i Hong Kong ligger fortsat på hospital med SARS.

Betingelserne er anderledes i Hong Kong end i resten af Kina, fordi folk bor endnu tættere i Hong Kong end i de kinesiske storbyer. Fagfolk siger, at det endnu er for tidligt at sige, om det forholdsvis store antal udskrevne patienter antyder, at SARS er kulmineret i Hong Kong.

Japanerne går fri

En af SARS-specialisterne, som i denne forbindelse ikke ønsker sit navn frem, gør opmærksom på, at et af de få nabolande til Kina, der ser ud til at være gået fri af SARS-smitten, er Japan:

»Men japanerne har også en lang tradition for renlighed og høj hygiejne. Japanere vasker hænder hele tiden, og de spytter ikke allevegne. Der er jo også rent på alle offentlige steder i Japan. Det kunne se ud, som om der er en sammenhæng mellem SARS og hygiejne,« siger han.

erling@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen