Hollandske forskere mener at have fundet SARS-virus

Samtidig med at verdenssundhedsorganisationen WHO advarer om, at lungesygdommen SARS er kommet for at blive, melder hollandske forskere om et gennembrud i kampen mod sygdommen.

Forskere ved Erasmus universitetet i Rotterdam i Holland mener efter forsøg med aber at have fastslået identiteten af den virus, der er skyld i SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Forskerne lod aberne smitte med den virus, der mistænkes for at stå bag SARS, hvorefter aberne fik de samme symptomer som smittede mennesker. Samtidig fortsætter andre laboratorier med forsøg på grise og høns.

Forskerne kalder selv resultatet af prøverne et meget vigtigt skridt i kampen mod sygdommen, der foreløbig har kostet godt 150 mennesker livet, mens flere end 3300 er blevet smittet - hovedparten i Kina og Hong Kong. Onsdag blev der ifølge den hollandske internetudgave af De Telegraaf meldt om fem nye dødsfald i Hong Kong.

13 laboratorier i 10 lande har samarbejdet omkring forskningen i SARS, og onsdag udtrykte chefen for WHO's afdeling for smitsomme sygdomme, David Heymann, over for BBC News begejstring for resultaterne.

"Tempoet i SARS-forskningen har været forbløffende, og på grund af det effektive samarbejde ved vi nu med sikkerhed, hvad der forårsager SARS," siger David Heymann.

Han tilføjer, at sundhedsmyndigheder verden over nu mere målrettet kan sætte ind med behandling og vaccination i stedet for blot at isolere de smittede.

De kinesiske myndigheder afviste i første omgang, at virusen kom fra Kina, men efter flere møder med repræsentanter for WHO er kineserne nu mere indstillet på at samarbejde og dele informationer om sygdomstilfældene.

I Singapore meldte myndighederne ifølge CNN onsdag ud med, at de i løbet af næste uge regner med at være klar med en test, der med sikkerhed kan diagnosticere SARS.

kurt.hedevang@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen