Våbenhvile i Mosul - anarki i Bagdad

Der blev fredag underskrevet en formel våbenhvile tæt på storbyen Mosul mellem de amerikanske styrker og lederen af det irakiske 5. korps.

Det oplyste talsmanden for de amerikanskledede styrker, brigadegenral Vincent Brooks, på en pressebriefing i hovedkvarteret i Qatar.

Kurdiske styrker har nu sikret sig kontrol over Mosul, der er Iraks tredjestørste by, og i løbet af eftermiddagen kørte amerikanerne ind i centrum af byen.

De amerikanske styrker har også taget kontrol over den nærliggende by Kirkuk, som blev indtaget af de kurdiske soldater i går. Tyrkiet sendte i dag 15 militære observatører til det nordlige Irak, oplyser en tyrkisk diplomat. Tyrkiet frygter, at kurdisk kontrol over det nordlige Irak vil udløse krav om selvstændighed i det kurdiske område i det sydlige Tyrkiet.

Ledere jagtes

Fra det militære hovedkvarter i Qatar sagde talsmanden, at de amerikanske styrker har fået udleveret en liste med 55 navne på personer, som skal dræbes eller fanges.

"Der er tegn på, at personer med tilknytning til regimet forsøger at slippe væk ved at flygte til andre lande," sagde brigadegeneral Vincent Brooks og tilføjede, at de amerikanske styrker kontrollerer Iraks motorvej 11, som krydser grænsen til Syrien.

Ifølge den øverstkommanderende for amerikanske styrker i Irak, general Tommy Franks, er Saddam Husseins regime enten "dødt eller løber som ind i helvede".

Kaos i Bagdad

I Bagdad er alt kaos, fremgår det af nyhedsbureauerne. Lovløsheden har taget over i Iraks hovedstad. Der foregår plyndringer og skyderier over alt i byen, der har flere end fem millioner indbyggere og dækker et areal, der er en halv gang større end New York.

På grund af situationen kan de humanitære organisationer ikke arbejde, og det betyder blandt andet, at hospitalerne ikke kan få forsyninger, og befolkningen ikke kan få vand.

"Sikkerheden i Bagdad er helt umulig i øjeblikket," fortæller international chef i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl, der fredag har været i kontakt med Røde Kors-medarbejdere i Bagdad.

"Vi ved, at to store hospitaler er blevet plyndret, og man nøjes ikke med at plyndre. Alt bliver ødelagt, selv de pumpestationer, der ellers skulle forsyne befolkningen med vand. Spørgsmålet er, om de ødelæggelser, der foregår nu, ikke er større end dem bomberne har forårsaget," siger Anders Ladekarl, der anklager koalitionsstyrken for ikke at have forberedt sig godt nok på opgaven.

Flertal for at sende eksperter til Irak

Begivenhederne i Bagdad forstærker behovet for at få sendt eksperter til Irak, der kan gå i gang med at få opbygget et retssystem.

Det oplyste udenrigsminister Per Stig Møller (K) i dag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget. Derfor er det besluttet at sende danske eksperter til Irak.

"De skal rådgive med, hvordan man får skabt en lokal administration, så man får skabt lov og orden hurtigst muligt," sagde udenrigsministeren.

Desuden skal regeringens repræsentant, Henrik Olesen, holde kontakt med FN-systemet på vegne af den pensionerede amerikanske general Jay Garner, som leder overgangsstyret. Henrik Olesen kom i går til Kuwait. Regeringen glæder sig over hans opgave, sagde udenrigsministeren.

Regeringen forhandler også med Socialdemokratiet og andre partier om en dansk fredsbevarende styrke, der ifølge regeringens forslag skal tælle 380 soldater.

Skudt på åben gade

Khaled Yacoub Oweis, en journalist fra nyhedsbureauet Reuters, fortalte fredag, hvordan han havde set en ung mand, der med en Kalashnikov-riffel skød chaufføren af en forbikørende pick-up i den centrale del af hovedstaden. Herefter slæbte den unge mand chaufføren ud af bilen og kørte selv væk i den. Hvorvidt chaufføren var død eller blot såret, vides ikke.

"Situationen er blevet værre fredag. Det er anarki," fastslog Oweis ifølge Ritzau.

I alt er 25 mennesker blev såret af skud affyret i sammenstød i forbindelse med tyverier, oplyste hospitalskilder fredag.

JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.