Flertal: Flere danske soldater til Irak

Socialdemokratiet har skiftet kurs og støtter regeringens planer om en hurtig udsendelse af en fredsstyrke til Irak. Også selv om der ikke foreligger et FN-mandat.

Et bredt politisk flertal er parat til hurtigst muligt at sende danske soldater af sted til Irak for at skabe fred og stabilitet og samtidig sikre trygge vilkår for nødhjælpsarbejdere.

Det skal ske, selv om der ikke foreligger et FN-mandat. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger opererer regeringen blandt andet med planer om at sende en let opklaringseskadron fra Bornholm - de såkaldte spejdere - af sted til Irak.

S skifter kurs

Det danske bidrag til en fredsbevarende styrke vil også få Socialdemokratiets støtte. Efter en intern ophedet debat er partiet nu parat til at sende styrker af sted uden om FN.

Tidligere forsvarsminister Jan Trøjborg (S) bekræfter, at Socialdemokratiet har skiftet kurs:

»Vi bør deltage. Det er politisk vigtigt, at FN spiller en rolle. Men alle kan se forskellen fra før krigen til nu. Der foreligger en ny politisk situation, hvor vi har en helt klar forpligtelse til at deltage i opbygningen af et stabilt og retfærdigt Irak,« siger Jan Trøjborg, der peger på spejderne fra Bornholm som et oplagt dansk bidrag.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Peter Skaarup, er ikke i tvivl om, at der hurtigt sendes danske soldater til Irak uden et mandat fra FN.

»Vi vil stemme for, at danske soldater er med til at sikre, at nødhjælpsarbejdere og flygtninge kan føle sig trygge og sikre, så de kan være med til at genopbygge deres land,« siger Peter Skaarup.

De radikale vil se et konkret forslag fra regeringen, før partiet vil lægge sig fast på, om et dansk bidrag til den fredsbevarende styrke kan ske uden FN-mandat.

Beslutning inden påske

Ifølge kilder tæt på regeringen, kan man forvente en beslutning inden påske. Situationen i Irak vil blive drøftet på et møde i Udenrigspolitisk Nævn i dag.

Chefen for spejderne - den tredje opklaringsbataljon af Gardehusarregimentet - siger, at de endnu ikke er varslet:

»Der er ingen enheder, der er udpeget formelt, og det er et åbent spørgsmål, hvem der bliver sendt ud,« siger oberstløjtnant Allan Bo Richter.

Han oplyser, at en let opklaringsekskadron på cirka 120 mand normalt kan udsendes efter syv dage. Soldaterne på Bornholm er endnu ikke blevet vaccineret.

Spejderne har tidligere været på missioner i Albanien, Makedonien, Kosovo og Eritrea.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen