Bush forsvarer passiv Mellemøst-politik

Overrumplet af den voldelige påske i Mellemøsten har USA's regering svært ved at finde sine ben i Mellemøst-politikken.

På den ene side har præsident George W. Bush entydigt givet de palæstinensiske terroraktioner skylden for den aktuelle krise. De samme toner har flere gange i de senere dage lydt fra udenrigsminister Colin Powell.

På den anden side stemte USA i weekenden for en resolution i FN's Sikkerhedsråd, der utvetydigt opfordrer Israel til at trække sine kampvogne tilbage fra de palæstinensiske selvstyreområder.

Bush forsvarede mandag aften sin regerings passive politik og kom med en ny opfordring til den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, om at fordømme terrorisme.

Trods den israelske premierminister, Ariel Sharons krigserklæring fastholdt Bush sin støtte til Sharon og opfordrede den indespærrede Arafat til at gøre mere.

- Der bliver aldrig fred, så længe der er terror, og vi bør alle bekæmpe terror, sagde Bush.

- Jeg ser gerne, at formand Arafat fordømmer terroraktiviteterne, som finder sted, de konstante angreb, sagde den amerikanske præsident.

Tynd diplomatisk line

Mens Israel og palæstinenserne er fanget i en efterhånden alt for velkendt cyklus af selvmordsbomber og gengældelsesangreb, forsøger USA åbenlyst at balancere på en meget tynd diplomatisk line.

- Vi har en plan, som vil føre til fred. Begge parter har accepteret denne plan, sagde Bush mandag.

Men de gammelkendte formuleringer i de amerikanske erklæringer stiller ikke nogen af parterne tilfreds, og derfor har de hidtil blot fået hele verden til at kritisere den amerikanske politik.

- Vi håbede, at USA ville indtage en stærk position efter starten på de israelske angreb, men vi har ikke set sådan en position, lyder den bitre kritik fra Egyptens udenrigsminister, Ahmed Maher.

- USA kan ikke eller ønsker ikke at lægge pres på Israel, men Israel har brug for nogen til at frelse det fra sig selv. Nogen, der kan sige: "Nu er det nok. Nu er det nok. Nu er det nok", fortsætter den egyptiske udenrigsminister.

På den anden side lyder der også i selve USA kritik af Bush-regeringens linje fra en af Israels stærkeste venner i amerikansk politik, den tidligere vicepræsidentkandidat for Det Demokratiske Parti, Joseph Lieberman.

- Jeg må sige, at der har været en del inkonsekvens i Bush-regeringens politik i de sidste par uger, siger Joseph Lieberman, som opfatter stemmeafgivningen i FN's Sikkerhedsråd som "hyklerisk".

- Efter min opfattelse er det ikke det rette tidspunkt at ville standse israelerne i at gøre, hvad de gør i selvforsvar, siger Joseph Lieberman til tv-kanalen Fox News.

Politikere: Bush bør skærpe profilen

Fra repræsentanter for begge de store partier i amerikansk politik blev der under søndagens debatprogrammer i amerikansk tv lagt op til, at præsident Bush burde hæve sin profil og føre en langt mere aktiv og målrettet politik i forhold til Mellemøsten.

- Der må gøres noget drastisk, og det betyder, at præsidenten må involvere sig selv noget mere, sagde senator Joseph Biden i programmet "Face the Nation" på tv-kanalen CBS.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen