Fransk konspirationsteori: Pentagon blev aldrig ramt af fly

Franskmændene labber for tiden en 11. september-konspirationsteori i sig, der forfægter, at det fly, der tørnede ind i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, ikke eksisterede, og at verden er blevet ført bag lyset af den amerikanske regering.

Thierry Meyssans bog "11. Septembre: L'effroyable imposture" - "11. september: Det Frygtindgydende Bedrag" - bliver ifølge boghandlere revet af hylderne og er nået til toppen af de franske bestsellerlister.

Meyssan, formand for Reseau Voltaire, en respekteret, venstreorienteret tænketank, påstår, at American Airlines-flyet, der 11. september fløj ind i Pentagon i Washington, hvilket kostede 189 mennesker livet, slet ikke eksisterede.

- Jeg tror, at den amerikanske regering lyver. Intet fly tørnede ind i Pentagon, siger han til fjernsynsstationen France 2.

Meyssan har imidlertid ikke nogen alternativ teori for, hvad det så var, der forårsagede omfattende skader på Pentagon-bygningen.

Men selv om de franske medier tager afstand fra Meyssans udlægning, og sammenligner den med konspirationsteorien om flyvende tallerkener, der angiveligt landede i byen Roswell i New Mexico, og som er blevet gjort kendt af succes-tv-serien "The X-Files", er franskmændene ellevilde.

- Eksemplarer af bogen bliver revet af hylderne, siger en talskvinde for FNAC-boghandelen i det centrale Paris til det britiske nyhedsbureau Reuters. Bogen er strøget til tops på Internet-boghandelen Amazons franske bestsellerliste og er nået til andenpladsen på bogmagasinet Livres Hebdos bestsellerliste.

Dagbladet Liberation betegner bogen, som "et væv af vilde beskyldninger", og beskriver i detaljer dens hurtige opstigen til succes, der er gået fra omtale på Internet-chatrooms, over talkshows på fjernsynet til at ende som bestseller.

Konspirationsteorier, som dem, der opstod efter drabet på den amerikanske præsident John F. Kennedy i 1963, eller ideen om, at mennesket aldrig har sat fod på Månen, er ikke ualmindelige i USA men ret sjældne i Frankrig.

- Dette fænomen er ikke typisk for franskmændene, siger sociologen Pierre Lagrange til Liberation.

- Men begivenhederne 11. september gav os en virkelighed så lig science fiction, at der er blevet et større marked for paranoide udlægninger, siger han.

Meyssan siger, at afgørende bevismateriale viser, at vidneudsagn er modstridende, at der kun er få fotografier af styrtet - og at ingen af disse viser dele af flyvraget. Han rejser også spørgsmålet om, hvorfor Pentagons facade ikke styrtede sammen, som følge af det voldsomme sammenstød, og rejser tillige tvivl om passagerernes skæbne.

- Hvad blev der af passagererne på American Airlines Flight 77? Er de døde?, spørger han.

Aviserne Le Monde og Liberation graver begge i Meyssans teorier. De har opsøgt pårørende til ofrene og har udspurgt de amerikanske myndigheder om styrtet.

Ugeavisen Le Nouvel Observateur afskriver bogen som revisionistisk: "Denne teori passer alle - der er ingen islamiske terrorister, alle er glade. Den eliminerer virkeligheden".

Men mens Le Monde afviser Meyssans teori som flyvsk, indrømmer avisen, at de informationer, der hidtil er fremkommet om styrtet, til tider er selvmodsigende.

"Der findes ingen officiel redegørelse om styrtet. Mangelen på information giver næring til rygter", skriver avisen.

/ritzau/Reuters

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen