EU lægger plan for stålkrig med USA

BruxellesTekstiler, stål og citrusfrugter fra USA bliver skydeskive, hvis EU beslutter at gengælde den omstridte amerikanske ståltold med sanktioner mod amerikanske produkter.

Det stod fredag klart, selv om EU-Kommissionen og de 15 medlemslande endnu ikke havde gjort op, hvilken taktik EU skal vælge i opgøret med den amerikanske regering om ståltolden.

Ifølge en kilde i EU-Kommissionen planlægger EU's handelskommissær, Pascal Lamy, først og fremmest at slå til mod den amerikanske eksport til EU af tekstiler for 1,5 milliarder euro (11,2 milliarder kroner) om året og USA's eksport af stål for 600 millioner dollars (godt 5 milliarder kroner). Desuden vil EU indføre restriktioner på importen af citrusfrugter fra USA.

EU har allerede klaget til den internationale samhandelsorganisation, WTO, over den amerikanske importtold på op til 30 procent på en række stålprodukter. Toldmuren ventes at ramme europæiske stålproducenter hårdt.

En femtedel af USA's stålforbrug kommer fra EU, og den europæiske stålsektor frygter, at stålmarkedet i Europa vil blive oversvømmet af billigt stål, som ikke længere kan sælges i USA.

Handelskommissær lægger slagplan

Derfor er handelskommissær Lamy tillige i færd med at lægge en slagplan, der kan beskytte EU-landenes stålproducenter mod skadevirkningerne af den amerikanske told.

Planen er endnu ikke klar, men den vil bestå af kvoter og afgifter på importerede stålprodukter, som er omfattet af den amerikanske told. EU vil fortsat holde sit marked åbent for import af stål i det hidtidige omfang, men al import derudover vil blive belagt med en særtold. EU's jurister i Bruxelles skal i de kommende dag sikre, at forholdsreglerne bliver udformet i overensstemmelse med WTO's regler. EU-kommissionen har lovet, at EU-landene helt og holdent vil spille efter WTO-reglerne i opgøret med USA.

- Men vi (EU, red.) vil ikke være en skraldespand for stål, fordi amerikanerne beslutter at beskytte deres marked, sagde en kilde i EU-kommissionen fredag.

Som et første skridt i opgøret med USA forsøger EU-landene i øjeblikket at få amerikanerne til at kompensere for de tab, EU venter at lide som følge af ståltolden. EU kræver kompensation på 2,5 milliarder euro, men forhandlingerne er kun lige begyndt. Hvis amerikanerne afviser at give kompensation kan gengældelsesforanstaltningerne blive aktuelle - enten inden for tre måneder, eller når klagesagen i WTO er slut.

- Hvilken fremgangsmåde, man vælger at benytte, er alene et politisk spørgsmål, sagde kilden i kommissionen.

Han forventer, at planen for EU's foranstaltninger, der skal beskytte de europæiske stålproducenter, vil være klar på mandag. Den amerikanske ståltold trådte i kraft onsdag, og skal ifølge den amerikanske regering tjene til at beskytte USA's stålproducenter, mens de omstrukturerer deres produktion. Tolden skal eksistere i tre år.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen