Svenskerne trækker i land med effekt af screening

I det seneste nummer af det internationale lægetidsskrift Lancet trækker svenske forskere i land med hensyn til effekten af brystkræftscreening. Det sker med offentliggørelsen af nye og mere beherskede tal for effekten af brystkræftscreening, end den reduktion i dødeligheden på 30 procent som svenske forskere hidtil har plæderet for.

En meget optimistisk svensk undersøgelse, Kopparberg-undersøgelsen, som har været en af hovedårsagerne til, at screening for brystkræft er indført i en række lande, lades nu helt ude af betragtning, fordi den ikke opfylder de videnskabelige betingelser.

Herhjemme er en af den svenske forsknings kritikere, overlæge Peter Gøtzsche, glad for den nye svenske undersøgelse.

- Det er interessant, at den kritik, vi er kommet med, viser sig at være berettiget, fordi svenskerne nu selv kommer med mere beskedne bud på, hvad brystkræftscreening kan udrette, end de har gjort før, siger Peter Gøtzsche til Ritzau. Han er overlæge på det velanskrevne Cochrane-Center på Rigshospitalet, der går lægevidenskabelig forskning efter i sømmene.

Dansk undersøgelse med andre resultater

Sammen med forskerkollegaen, statistiker Ole Olsen publicerede Peter Gøtzsche sidste år den mest grundige undersøgelse nogensinde af værdien af mammografiscreeninger.

Og de to forskere kunne påvise, at kvinder, der screenes, ikke har nogen overlevelsesgevinst i forhold til kvinder, der ikke screenes.

Det forskningsresultat faldt ikke i god jord i den hjemlige andedam, og selv om både læger og politikere forlanger evidensbaseret forskning, som grundlag for beslutninger om at indføre nye behandlinger, har netop dette evidensbaserede forskningsresultat ikke ført til, at folketingsbeslutningen om at indføre brystkræftscreening er blevet taget op til revision.

- Det er interessant at bemærke, at svenskerne nu opererer med to tal for en reduktion af dødeligheden som følge af screening, henholdsvis 21 procent og 15 procent. Jeg mener, at 15 procent er det mest pålidelige, og det er en halvering i forhold til den tidligere metaanalyse, som svenskerne fremkom med for otte år siden, siger Peter Gøtzsche.

Tvivl om kvaliteten af undersøgelser

Han påpeger desuden, at den aktuelle svenske undersøgelse, der lørdag blev offentliggjort i Lancet, ikke kan påberåbe sig at være en rigtig metaanalyse, dvs. oversigtsanalyse af flere forskellige studier.

- Der mangler en canadisk undersøgelse, som ikke har fundet nogen effekt af screening for brystkræft, og det var en god undersøgelse. Det er et væsentligt kritikpunkt. Desuden har de medtaget svenske undersøgelser, hvor der kan stilles spørgsmål ved kvaliteten. Det har de ikke taget hensyn til, siger Peter Gøtzsche.

To patientforeninger for kræftpatienter ser omtrent så modsat på screening for brystkræft, som det er menneskeligt muligt. Kræftens Bekæmpelse er varm fortaler, mens den lille patientforening Tidslerne har formuleret sin vurdering af, hvad kvinder kan få ud af at lade sig screene i sloganet "bliv syg før din nabo".

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen