Ny vold ryster fredsmission i Mellemøsten

Nye voldelige sammenstød hærgede søndag Mellemøsten, og det fik straks forhåbningerne til den amerikanske Mellemøst-mægler Anthony Zinnis forsøg på at skabe en våbenhvile til at se endnu mere spinkle ud.

To dages relativ ro blev brutalt ødelagt af nye palæstinensiske angreb på Israel og israelske kampvognes fornyede indrykning i byen Bethlehem på Vestbredden.

Allerede inden søndagens voldelige sammenstød havde Anthony Zinni i weekendens løb mødt en mur af mistillid fra begge parters side. Men hans opgave blev ikke mindre kompliceret af, at en palæstinensisk snigskytte gik i aktion i det centrale Israel, en selvmordsbombe eksploderede i det østlige Jerusalem, og kampe brød ud i Bethlehem.

Tre palæstinensere og en israelsk kvinde blev dræbt under søndagens voldsbølge, som brød ud på fjerdedagen af Anthony Zinnis vanskelige diplomatiske færd gennem Mellemøsten.

Israel kræver garantier mod snigskytter

Søndagens sammenstød vil kun medvirke til at skærpe den jødiske stats krav om, at en våbenhvileaftale skal indeholde garantier mod palæstinensiske snigskytter og selvmordsbomber i fremtiden. Samtidig vil de kun skærpe de palæstinensiske krav om, at Israel trækker sig fuldkommen tilbage fra samtlige palæstinensiske selvstyreområder.

Støvet havde næppe lagt sig efter søndagens skudveksling uden for Tel Aviv, før Zalman Shoval, en rådgiver til Israels premierminister Ariel Sharon, udtalte, at episoden viser, at den palæstinensiske leder Yasser Arafat handler i "ond tro" i våbenhvileforhandlingerne.

En israelsk kvinde blev dræbt og 15 andre mennesker såret, to af dem alvorligt, da en bevæbnet palæstinenser fyrede løs med et automatvåben i byen Kfar Saba, inden han selv blev skudt ned af politiet, oplyser embedsmænd.

Selvmordsbombe i Jerusalem

Få minutter senere oplyste politiet, at en palæstinensisk selvmordsbombemand havde sprængt sig selv i stykker i nærheden af et jødisk nabolag i det besatte Østjerusalem. Nogle af passagererne i en minibus tæt ved gerningsstedet blev lettere såret af granatstumper.

De to angreb var de første bekræftede palæstinensiske angreb i selve Irsael, siden 14 israelere 9.marts blev dræbt ved to angreb i henholdsvis Jerusalem og den nordisraelske by Netanya.

Samtidig rykkede israelske kampvogne ind i centrum af Bethlehem, hvor der udbrød kampe mellem på den ene side israelske soldater og på den anden side bevæbnede palæstinensere, rapporterer en korrespondent fra det franske nyhedsbureau AFP.

Kampvognene var ellers fredag efter intenst amerikansk pres på den israelske regering blevet trukket ud af Bethlehem som led i en generel tilbagetrækning af de israelske styrker på Vestbredden og Gazastriben.

Den pensionerede amerikanske general, Anthony Zinni, som er i Mellemøsten på sin tredje fredsmission, udsendt af USA's præsident George W. Bush, så lørdag aften ud til at være på vej til et gennembrud i forhandlingerne, da en repræsentant for Sharons kontor meddelte, at den israelske premierminister søndag ville være parat til at stille op til nye treparts våbenhvileforhandlinger.

Men samme embedsmand trak kun en time senere sin erklæring tilbage. I mellemtiden havde palæstinenserne nemlig gentaget deres krav om, at Israel inden forhandlingernes start trækker sig tilbage fra det såkaldte "Areal A", en bestemt defineret del af det område, der er overgivet til palæstinensisk selvstyre. Et krav, som Israel nægter at opfylde.

/ritzau/AFP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen