Gode viljer i Mellemøsten efter kaos

Efter tre dages inferno forsikrer begge de stridende parter omverdenen om deres vilje til fred og fordragelighed - på betingelser.

Ramallah

Så ankom den karseklippede tidligere general i det amerikanske marinekorps, Anthony Zinni, for tredje gang til Israel og de palæstinensiske områder, denne gang med "forventning om succes", som han udtrykte det.

Han tog torsdag aften direkte fra flyet til møde med en anden eks-general, premierminister Ariel Sharon, og havde i går møder med udenrigsminister Shimon Peres og forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer. I aftes mødtes han i halvanden time med palæstinenserlederen Yassir Arafat i Ramallah, der er mærket af de sidste dages kampe, og som i går begravede de 14 dødsofre, den israelske besættelse af byen medførte.

I Gaza-striben var der uro, og israelske styrker dræbte tre palæstinensere forskellige steder på Gaza-striben - rutinemæssigt defineret som "terrorister". En kravlede angiveligt over et sikkerhedshegn for at anbringe en sprængladning. To andre blev skudt, efter at de havde infilteret en bosættelse. En 43-årig kvinde, tre af hendes børn og hendes nevø blev dræbt i Gaza, da en eksplosion ramte kvinden, børnene og deres æselkærre. Israelerne nægtede i aftes at være årsag til eksplosionen.

Israel makkede ret

Zinnis første besked fra præsident George W. Bush var ikke til at misforstå: Israel skal trække sig tilbage fra de palæstinensiske områder, det vil sige de enklaver, der har status som "A"-områder, hvilket betyder, at de formelt er under PA-styrets fulde kontrol.

Og israelerne makkede tilsyneladende ret, da de i løbet af fredagen trak deres kampvogne og tropper ud af Ramallah, Kalkilya, Tulkarm og Bureij-flygtningelejren i Gaza, men blev i Betlehem og Beit Jala nær Jerusalem, ligesom to flygtningelejre i området er omringet af panserstyrker. Den palæstinensiske ledelse har krævet fuld tilbagetrækning, før den overhovedet vil diskutere en våbenhvile, og Arafat er ikke tilfreds med, at de israleske styrker bliver i nogle byer og har indtaget positioner rundt om de byer, der er forladt.

»Hvad nytter det, at de har trukket sig ud af Ramallah, når de stadig er i de andre byer«, sagde han i går.

Ramallah er stadig omringet, og trafik til og fra byen tjekkes - ifølge israelerne på grund af risikoen for terrorangreb i den jødiske weekend, der indledes fredag aften. Ved Kalandia-kontrolstedet mellem Ramallah og Jerusalem stod folk i lange køer for at komme igennem. Hvert tjek af palæstinensiske trafikanter tog flere minutter.

Ifølge en palæstinensisk overvågningsgruppe betyder belejringen af byen, at 73 pct. af Ramallah-områdets palæstinensiske indbyggere, der bor i landsbyer omkring byen, er afskåret fra f.eks. lægehjælp.

Her overfor står israelernes frygt for nye terrorangreb, de angiveligt er blevet advaret om. Ved husundersøgelser i Kalkilya har israelerne ifølge hærens talsmand fundet tre sprængstofbælter, som blev detoneret. Seks personer er taget til fange af israelerne.

»Grund til håb«

»Men trods betingelserne er der elementer, der giver grund til håb«, sagde Zinni efter sin møder med israelske ministre. Han gentog budskabet om, at israelerne bør trække sig helt ud af de palæstinensiske A-områder, men fik det svar - af kabinetsminister Tsipi Livni, der deltog i møderne, at »det lader sig ikke gøre. Vi er nødt til at beskytte os mod terrorister, og PA-styret er passivt i den henseende«.

Den israelske udenrigsminister, Shimon Peres, sagde, at han troede på en våbenhvile, "da begge parter ønsker og behøver den".

Endnu en palæstinenser, mistænkt for at være kollaboratør, blev skudt på Vestbredden fredag. Det var hævnens timer - men også de gode viljers dag.

lasse.ellegaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen